Kaspersky Lab is bereid VS inzage te geven in broncode

Eugene-Kaspersky

Kaspersky Lab overweegt de Amerikaanse autoriteiten inzage te geven in broncode van zijn beveiligingssoftware. De inzage moet zorgen wegnemen dat de Russische overheid software van Kaspersky Lab mogelijk gebruikt om doelwitten te bespioneren.

Dit zegt Eugene Kaspersky, oprichter en CEO van Kaspersky Lab, in een interview met Associated Press (AP). De Amerikaanse autoriteiten uiten in toenemende mate zorgen over de banden tussen Kaspersky Lab en de Russische overheid. Zo overweegt het Amerikaanse congres het gebruik van de beveiligingssoftware van het Russische bedrijf door het Pentagon te verbieden. Ook doet de NSA momenteel onderzoek naar Kaspersky Lab.

R&D-afdeling verhuizen

Eugene Kaspersky geeft aan verschillende stappen te willen zetten om de zorgen over Kaspersky Lab weg te nemen. Zo wil het bedrijf de Amerikaanse autoriteiten niet alleen inzage geven in de broncode van zijn producten, ook overweegt het bedrijf een deel van zijn R&D-afdeling te verhuizen naar de Verenigde Staten. Daarnaast toont Kaspersky zich bereid te getuigen bij hoorzittingen.

“Indien de Verenigde Staten daar behoeften aan hebben, kunnen wij de broncode vrijgegeven”, aldus Eugene Kaspersky tegenover AP. “Ik zal alles doen om te bewijzen dat wij geen kwade bedoelingen hebben.”

Bezoek van de FBI

De oprichter van Kaspersky Lab bevestigt in het onderzoek daarnaast berichtgeving van NBC dat tenminste twaalf Amerikaanse medewerkers van Kaspersky Lab bezoek hebben gehad van FBI-agenten. Kaspersky geeft aan niet te weten wat het onderwerp was van de gesprekken tussen zijn medewerkers en de FBI.

Tot slot bevestigt Eugene Kaspersky verschillende voormalig medewerkers van Russische inlichtingendiensten in dienst te hebben. Veel van hen zouden goede banden hebben met de Russische overheidssector en daarom actief zijn op de sales afdeling van Kaspersky Lab. Eugene Kaspersky stelt dat het interne bedrijfsnetwerk van Kaspersky Lab in belangrijke mate is gesegmenteerd, wat misbruik door één enkele medewerker onmogelijk maakt.

Lees ook
'Cybersecurity roer moet om'

'Cybersecurity roer moet om'

De beveiliging van Internet is zo lek als een mandje. Als gevolg daarvan kunnen cybercriminelen banken digitaal beroven, bedrijven en ziekenhuizen gijzelen voor losgeld en webservices platleggen met een DDoS-aanval. Vrijwel dagelijks worden mensen geconfronteerd met securityincidenten. Dat zal met de ontwikkeling van het ‘Internet-of-Things’ en ‘S1

'Bestuurders moeten meer aandacht besteden aan beveiliging van IoT'

'Bestuurders moeten meer aandacht besteden aan beveiliging van IoT'

De beveiliging van slimme apparaten die met het internet zijn verbonden, staat te weinig op het netvlies van bestuurders. Nu investeert een minderheid (46%) in de beveiliging van deze zogenoemde Internet of Things-apparaten. Daarmee valt het buiten de top-5 van investeringsgebieden rondom cybersecurity. Dat zegt Gerwin Naber, verantwoordelijk voor1

Cybersecurity experts willen oorlog tussen privacy en security beeïndigen

Cybersecurity experts willen oorlog tussen privacy en security beeïndigen

Een groep cybersecurity experts verenigt hun krachten en wil in discussie gaan met overheidsfunctionarissen om de oorlog tussen privacy en security te beëindigen. Via het Digital Equilibrium Project willen de experts een productief dialoog opzetten over de balans tussen beveiliging en privacy in een verbonden wereld. Het Digital Equilibrium Projec1