‘Kleine en korte DDoS-aanvallen vormen de grootste bedreiging voor bedrijven’

hacker

Kleine DDoS-aanvallen met een beperkte omvang leveren de grootste bedreiging op voor bedrijven. Dergelijke aanvallen kunnen firewalls en intrusion prevention systems (IPS) offline brengen en security professionals afleiden, terwijl de aanvallers malware installeren op systemen van het bedrijf.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Corero Network Security in haar ‘DDoS Trends Report’. 71% van alle DDoS-aanvallen die het bedrijf in het eerste kwartaal van 2017 heeft gedetecteerd duurde minder dan 10 minuten. 80% had een capaciteit van minder dan 1 Gbps. Dit zijn dan ook de aanvallen die Corero Network Security als kleine DDoS-aanvallen omschrijft.

Nieuwe aanvalsmethoden testen

“In plaats van hun vermogen volledig prijs te geven door grootschalige, omvangrijke DDoS-aanvallen uit te voeren die een website verlammen, stelt het gebruik van korte aanvallen kwaadwillenden in staat netwerken te testen op kwetsbaarheden en het succes van nieuwe methodes te monitoren zonder gedetecteerd te worden. De meeste cloud-gebaseerde scrubbing oplossing detecteren geen DDoS-aanvallen die minder dan 10 minuten duren. De schade is hierdoor al veroorzaakt voordat de aanvallen zelfs maar gerapporteerd kan worden”, aldus Ashley Stephenson, CEO van Corero Network Security.

“Veel niet-verzadigende aanvallen die aan het begin van dit jaar zijn waargenomen kunnen dan ook onderdeel zijn van een testfase, waarin hackers experimenteren met nieuwe technieken voordat zij deze op industriële schaal inzetten.”

Gemiddeld 4,1 cyberaanvallen per dag

Gemiddeld hebben bedrijven te maken met 4,1 cyberaanvallen per dag, wat 9% meer is dan in het laatste kwartaal van 2016. Het merendeel van de aanvallen is klein in omvang en duurt slechts kort. Wel meldt Corero een toename van 55% te zien in het aantal aanvallen met een capaciteit van meer dan 10 Gbps in verhouding met Q4 2016.

Tot slot waarschuwt Stephenson voor de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die vanaf mei 2018 van kracht is. Zij waarschuwt dat kleinschalige DDoS-aanvallen aanvallers de mogelijkheid kunnen bieden bedrijfsnetwerken binnen te dringen en data te stelen. Het is volgens Stephenson dan ook noodzakelijk dat bedrijven goed inzicht hebben in hun netwerk om potentiële DDoS-aanvallen direct te detecteren en blokkeren.

Lees ook
Miljoenen IP-adressen betrokken bij grootschalige aanval op DNS-provider Dyn

Miljoenen IP-adressen betrokken bij grootschalige aanval op DNS-provider Dyn

Bij de grootschalige DDoS-aanval op DNS-provider Dyn zijn tientallen miljoenen IP-adressen betrokken geweest. Het gaat vermoedelijk om Internet of Things (IoT)-apparaten, die door de Mirai malware in een botnet zijn ondergebracht. Dit meldt Dyn in een verklaring over de aanval. Door de aanval waren verschillende populaire websites waaronder GitHub1

Flowmon helpt grootste Europese DDoS-bestrijder aanvallen te verwerken  

Flowmon helpt grootste Europese DDoS-bestrijder aanvallen te verwerken  

Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) beschermt de digitale infrastructuur van de Benelux tegen DDoS-aanvallen met de Nationale Anti-DDoS Wasstraat (NaWas). NaWas is het resultaat van een samenwerkingsinitiatief van lokale ISP’s en hostingbedrijven, om DDoS-aanvallen effectiever te bestrijden. Een deel daarvan bestaat ui1

Uniserver spoort DDoS-aanvallen op met Flowmon en NaWaS

Uniserver spoort DDoS-aanvallen op met Flowmon en NaWaS

Cloud hosting provider Uniserver controleert al zijn in- en uitgaande netwerkverkeer met een oplossing van Flowmon Networks. Hiermee wil het bedrijf geautomatiseerd DDoS-aanvallen tegenhouden en het uitgaande verkeer controleren op eventuele malware. De geïmplementeerde oplossing is geïntegreerd met de Nationale anti-DDoS Wasstraat (NaWas), die he1