Kwart van de webapps bevat minste 8 kwetsbaarheden uit OWASP Top 10

25% van alle webapplicaties is nog steeds kwetsbaar voor tenminste acht beveiligingsproblemen uit de OWASP (Open Web Application Security Project) Top 10. 80% van de applicaties bevat tenminste één beveiligingslek.

Dit blijkt uit onderzoek van Contrast Security. De OWASP Top 10 is bedoeld om veelvoorkomende beveiligingsproblemen in kaart te brengen, zodat ontwikkelaars deze gericht kunnen aanpakken. In de praktijk blijkt het echter dus nog vaak fout te gaan. De top 5 meest voorkomende kwetsbaarheden zijn volgens het beveiligingsbedrijf:

  • Gevoelige data is toegankelijk (69% van de applicaties)
  • Cross-site request forgery (55% van de applicaties)
  • Gebrekkige authentificatie en sessiebeheer (41% van de applicaties)
  • Verkeerd geconfigureerde beveiliging (37% van de applicaties)
  • Het ontbreken van toegangscontrole op basis van functie (33% van de applicaties)

Zorgwekkend

In een reactie noemt Jeff Williams, CTO en medeoprichter van Contrast Security, de bevindingen uit het onderzoek zorgwekkend. Williams wijst erop dat deze kwetsbaarheden allen al ruim een decennium zijn gedocumenteerd in de OWASP Top 10. Desondanks komen de kwetsbaarheden nog steeds voor in moderne applicaties.

Het bedrijf heeft daarnaast de aanwezigheid van de verschillende kwetsbaarheden in de populaire programmeertalen Java en .NET in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat cross-site request forgery vaker voorkomt bij Java-applicaties (69%) dan .NET-applicaties (31%). Java-applicaties (14%) hebben echter fors minder vaak te maken met verkeerd geconfigureerde beveiligingsfeatures dan .NET (73%). Dit is volgens Contrast Security vooral te danken aan het feit dat .NET-applicaties veel meer vertrouwd op configuratie dan Java-applicaties.

Code-injectie

Ook blijken .NET-applicaties (17%) minder vaak kwetsbaar te zijn voor de injectie van code dan Java-applicaties (38%). Contrast Security waarschuwt dat dit risico’s met zich meebrengt, aangezien de code-injectie als springplank voor grootschaligere cyberaanvallen kan dienen.

Meer over
Lees ook
Europees agentschap publiceert richtlijnen voor veilige mobiele apps

Europees agentschap publiceert richtlijnen voor veilige mobiele apps

Het European Agency for Network and Information Security (ENISA) publiceert een vernieuwde versie van de Smartphone Development Guidelines. In het document wordt uiteengezet hoe ontwikkelaars mobiele applicaties veiliger kunnen maken en kunnen beschermen tegen cyberaanvallen. In het vernieuwde rapport zijn nieuwe secties toegevoegd over recente o1

Wibu-Systems toont M2M beveiligingsoplossing op basis van OPC UA standaard op Embedded World

Wibu-Systems toont M2M beveiligingsoplossing op basis van OPC UA standaard op Embedded World

Wibu-Systems toont op de beurs en congres Embedded World een aantal functionele uitbreidingen van het CodeMeter platform voor software beveiliging en licentieregistratie binnen de industriële omgeving. Naast de compacte USB beveiligingsdongle, geschikt voor gebruik in belastende omgevingen (trillingen, temperatuurschommelingen, hoge luchtvochtighe1

Facebook ontkent aanwezigheid backdoor in WhatsApp

Facebook ontkent aanwezigheid backdoor in WhatsApp

Facebook ontkent dat er een backdoor aanwezig is in de communicatiedienst WhatsApp. Hiermee reageert het bedrijf op een kwetsbaarheid die onlangs in het nieuws kwam en aanvallers in theorie de mogelijkheid geeft versleutelde berichten van gebruikers in te zien. De kwetsbaarheid is ontdekt door Tobias Boelter, een computerwetenschapper en promovend1