Lookout over cyberaanval oliemaatschappijen Duitsland

lookout-g

Paul Visch, Regional Manager Benelux bij Lookout, reageert op het nieuws dat twee bedrijven die betrokken zijn bij de opslag en levering van olie en ander materiaal zijn getroffen door een cyberaanval die de bedrijfsoperaties in Duitsland heeft beïnvloed. Oiltanking GmbH Group en Mabanaft Group ontdekten zaterdag een "cyberincident dat onze IT-systemen aantast" en zijn een onderzoek gestart.

De timing van dit incident is opvallend, gezien het feit dat Rusland onlangs heeft gedreigd zijn oliepijpleidingen naar Europa af te sluiten, in verband met de crisis in Oekraïne.

  • Er is niet nog genoeg informatie beschikbaar om te zeggen wie verantwoordelijk was, maar hoe dan ook zagen de aanvallers een kans om nog meer druk uit te oefenen op Duitsland, dat een van de grootste verbruikers is van Russische brandstof in Europa.
  • Dit is een perfect voorbeeld van misbruik van een crisissituatie om kansen te creëren voor cyberaanvallen, iets dat aanvallers zo veel proberen te mogelijk doen.

Vorig jaar liet ransomware-aanval op Colonial Pipeline in de VS zien hoe ontwrichtend een cyberaanval op kritieke infrastructuur kan zijn.

  • Hoewel nog niet bekend is of het hier ook om een ransomware-aanval gaat, zal het Oiltanking GmbH en Mabanaft zeker tijd kosten om de bedrijfsoperaties te herstellen.
  • Het kost organisaties doorgaans tussen de 650.000 en 1,6 miljoen euro om te herstellen van een omvangrijke ransomware-aanval, waarbij de kosten van verloren omzet ten gevolge van het incident nog niet eens zijn meegerekend.

Dit soort aanvallen begint meestal met misbruik van gestolen logingegevens, malware die via e-mail of collaborationplatforms bij gebruikers wordt afgeleverd zakelijke, of via een kwetsbare server of app.

  • Logingegevens worden doorgaans buitgemaakt via phishing, waarbij criminelen vaak meer kans op slagen hebben wanneer ze tevens via een persoonlijk communicatiekanaal contact hebben met hun doelwit, zoals sms, social media of een chat-app van derden
  • Het afleveren van malware via e-mail begint minder effectief te worden, nu geavanceerde e-mail securityoplossingen zoals een secure e-mail gateway veel van deze pogingen blokkeren. Maar aanvallers gebruiken deze tactiek nog steeds om toegang te krijgen tot bedrijfsinfrastructuur.
  • Ook kwetsbare apps en servers kunnen door aanvallers worden misbruikt, vooral als het om oudere systemen gaat waar IT-teams mogelijk geen zicht meer op hebben. Het is daarom essentieel om oudere, on-premises systemen die via het web toegankelijk zijn te beschermen met een zero trust network access (ZTNA) -oplossing.

Ter info: Het Energy Industry Threat Report van Lookout gaat nader in op cyberdreigingen voor de wereldwijde energiesector: http://www.lookout.com/threats/energy-industry-threat-report.

Lees ook
Intel Security helpt organisaties cyberaanvallen sneller herkennen en afslaan

Intel Security helpt organisaties cyberaanvallen sneller herkennen en afslaan

Intel Security heeft oplossingen aangekondigd die organisaties meer real-time inzicht verschaffen in beveiligingsincidenten. Zo kunnen bedrijven sneller bepalen wat er aan de hand is en eerder de juiste stappen nemen bij beveiligingsincidenten. Op deze manier kunnen zij voorkomen dat kostbare informatie wordt weggesluisd. Daarnaast biedt het bedri1

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder, blijkt uit het jaarlijkse Data Breach Investigations Report (DBIR) van Verizon. Cybercriminelen maken nog altijd gebruik van traditionele technieken zoals phishing en hacking, maar vallen steeds vaker bedrijven aan via een ander bedrijf waarmee ze zaken doen. Er is sprake van een domino-effect. Verizon p1

Belgische leger presenteert cybersecurityprogramma

Belgische leger presenteert cybersecurityprogramma

Het Belgische leger moet bij zeer grote cyberaanvallen op bijvoorbeeld het Belgische bedrijfsleven kunnen ingrijpen. Het Belgische ministerie van Defensie heeft een nieuw programma gepresenteerd rond cybersecurity. Dit meldt De Morgen. België wordt regelmatig opgeschrikt door incidenten op het gebied van cybersecurity. Zo bleken de ICT-systemen va1