Microsoft wapent Windows gebruikers tegen Meltdown

security-pixabay-pixelcreatures

Microsoft maakt security patches beschikbaar voor het besturingssysteem Windows om gebruikers te beschermen tegen de Meltdown kwetsbaarheid. De patches kunnen echter alleen veilig worden geïnstalleerd indien de anti-virussoftware van gebruikers compatibel is met deze updates. Indien dit niet het geval is kan installatie leiden tot een blue screen of death.

Hiervoor waarschuwt Microsoft. De patches verhelpen de Meltdown kwetsbaarheid. Dit beveiligingslek kan worden uitgebuit door malafide applicaties om gevoelige data uit het kernelgeheugen van systemen te stelen. Alleen Intel processors zijn getroffen door Meltdown. Daarnaast is ook een tweede kritiek beveiligingslek in Intel processors aangetroffen, die ook processors van AMD en ARM treft: Spectre. Een patch voor deze kwetsbaarheid is vooralsnog niet beschikbaar.

Compatibiliteitsproblemen

Op zijn website waarschuwt Microsoft voor mogelijke compatibiliteitsproblemen met anti-virussoftware. Anti-virussoftware is alleen compatibel met de nieuwe security patches van Microsoft indien een registry key is gewijzigd. Indien dit niet het geval is, kan installatie van de patches leiden tot een blue screen of death. Verschillende anti-virusbedrijven hebben de registry key al gewijzigd, waaronder AVAST, Avira, EMSI, ESET, F-Secure, Kaspersky Lab, Malwarebytes, Microsoft en Symantec. In een overzicht van beveiligingsonderzoeker Kevin Beaumont kan worden nagegaan of anti-virussoftware compatibel is met de patches.

Het gaat om de volgende registry key:

Key="HKEY_LOCAL_MACHINE" Subkey="SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\QualityCompat" Value="cadca5fe-87d3-4b96-b7fb-a231484277cc" Type="REG_DWORD”

Gebruikers van anti-virussoftware die nog niet compatibel is kunnen de wijziging zelf doorvoeren in het registry. Dit is echter niet zonder risico; Microsoft waarschuwt dat incorrecte wijzigingen kunnen leiden tot ernstige problemen. Het bedrijf stelt het wijzigen van de registry geheel op eigen risico is.

Lees ook
CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1