Mozilla laat beveiligingsaudits uitvoeren op open source projecten

Mozilla richt het Secure Open Source (SOS) Fund op, een fonds om beveiligingsaudits te financieren voor belangrijke open source projecten. Dit moet herhaling van geruchtmakende beveiligingsincidenten zoals Heartbleed en Shellshock voorkomen.

Het SOS Fonds krijgt in eerste instantie een half miljoen dollar tot zijn beschikking om beveiligingsaudits te financiëren. Mozilla hoopt dat op termijn meer organisaties en ook overheden zich bij het initiatief aansluiten. Via deze partijen moet meer geld beschikbaar worden gesteld.

Professionele beveiligingsbedrijven inschakelen

Mozilla wil met behulp van het fonds broncode van populaire open source projecten onder de loep laten nemen door beveiligingsbedrijven. Op basis van de resultaten van dit onderzoek wil Mozilla samen met de beheerders van open source projecten de code verbeteren en beveiligingsproblemen aanpakken. Na deze verbeteringen moet de software opnieuw onder de loep worden genomen, om zeker te stellen dat de problemen zijn verholpen.

Als test heeft Mozilla al een aantal projecten onderworpen aan een audit. Het gaat hierbij om Perl-Compatible Regular Expressions, libjpeg-turbo en phpMyAdmin. In totaal werden hierbij 43 problemen gevonden, waarvan één kritieke kwetsbaarheid.

Meer over
Lees ook

ICT-afdeling van Europarlement blokkeert nieuwe Outlook-app

Europarlementariërs moeten zo snel mogelijk de nieuwe Outlook-mailapp van hun iOS- en Android-apparaten verwijderen. De IT-afdeling van het Europees Parlement (EP) heeft de toegang van de app tot de e-mailservers van het EP geblokkeerd. Netzpolitik meldt dat Europarlementariërs een e-mail hebben ontvangen waarin de Directorate-General for Innovation and Technological Support (DG ITEC), de IT-afdeling van het Europees Parlement, de situatie uitlegt. De nieuwe Outlook-app zou ernstige tekortkomingen hebben op het gebied van beveiliging en daardoor geblokkeerd zijn. ‘Installeer de app niet’ Euro1

Onderzoeker publiceert 10 miljoen inloggegevens

Onderzoeker publiceert 10 miljoen inloggegevens

Een onderzoeker publiceert een databestand met 10 miljoen inloggegevens. Het gaat om accountgegevens die in de afgelopen tien jaar zijn buitgemaakt door hackers en openbaar op internet beschikbaar zijn. Met de actie wil de beveiligingsonderzoeker de ontwikkeling van cybersecurity steunen. “Deze data is extreem waardevol voor academische- en onderz1