Nieuw botnet richt zijn pijlen op digitale cadeaukaarten

pixabay-hacker-1944688_960_720

Cybercriminelen proberen op grote schaal cadeaukaarten van bijna 1.000 verschillende websites te kraken. Hiervoor wordt een botnet ingezet dat ‘GiftGhostBot’ wordt genoemd. Sommige websites zouden per uur ruim 4 miljoen verzoeken van GiftGhostBot te verwerken krijgen.

Het botnet is ontdekt door Distil Networks. In een blogpost legt security analist Anna Westelius uit dat het botnet zich richt op het kraken van cadeaukaarten. De cybercriminelen achter GiftGhostBot laten het botnet geautomatiseerd een groot aantal nummers van cadeaukaarten invoeren op websites van winkels en hiervan het krediet opvragen. Indien dit lukt, weten de aanvallers dat het account actief is en krediet bevat. Dit krediet wordt vervolgens gebruikt om goederen te bestellen. In andere gevallen wordt het krediet doorverkocht op het dark web.

GiftGhostBot

GiftGhostBot werd voor het eerste gedetecteerd op 26 februari. Op 8 maart nam de activiteit van het botnet fors toe, waarna deze op 13 maart weer afnam. In deze periode detecteerden de onderzoekers gemiddeld 20.900 per uur die in verband konden worden gebracht met GiftGhostBot. Gemiddeld zouden 6.500 user agent per uur door het botnet worden gebruikt en zijn 6.400 apparaten bij de aanval betrokken.

Getroffen winkels hebben verschillende maatregelen genomen om GiftGhostBot te stoppen. Zo hebben sommige websites de pagina waar het krediet van cadeaukaarten kan worden opgebracht geheel offline gehaald. Andere verwijzen gebruikers tijdelijk door naar een telefoonnummer. Beveiligingsonderzoeker Graham Cluley adviseert winkels een CAPTCHA beveiliging toe te voegen, het verkeer naar hun website te monitoren en het aantal verzoeken dat door hun webserver wordt geaccepteerd te beperken.

Schadevergoeding vragen

De onderzoekers adviseert consumenten daarnaast het krediet van cadeaukaarten met behulp van een screenshot vast te leggen om enige vorm van bewijsmateriaal te hebben indien GiftGhostBot hun cadeaukaarten leeghaalt. Indien gebruikers door GiftGhostBot zijn getroffen adviseert Cluley contact op te nemen met de winkel en hen te verzoeken het gestolen bedrag te vergoeden.

Meer over
Lees ook
Cybercriminelen zetten servers steeds vaker exclusief in als botnet controller

Cybercriminelen zetten servers steeds vaker exclusief in als botnet controller

Command & Control (C&C) servers voor botnets worden in toenemende mate in de cloud gehost. Ook is de hoeveelheid C&C infrastructuur die wordt gehost op servers die exclusief voor dit doeleinde worden geregistreerd fors gestegen. Dit blijkt uit het Spamhaus Botnet Threat Report 2017 van Spamhaus Malware Labs. In totaal heeft Spamhaus i1

'Cybercriminelen bouwen nieuw groot IoT-botnet'

'Cybercriminelen bouwen nieuw groot IoT-botnet'

Een nieuw botnet dat bestaat uit Internet of Things apparaten is ontdekt. Onder meer draadloze IP-camera’s van bedrijven als GoAhead, D-Link, TP-Link, AVTECH, NETGEAR, MikroTik, Linksys en Synology maken onderdeel uit van het botnet. Hiervoor waarschuwt Check Point Software Technologies. Het beveiligingsbedrijf waarschuwt dat dit nieuwe botnet ve1

Android-botnet ingezet om CDN’s en content providers aan te vallen

Android-botnet ingezet om CDN’s en content providers aan te vallen

Een botnet van Android apparaten is ingezet om een aantal Content Delivery Netwerken (CDN’s) en content providers aan te vallen. Dit botnet bestaat uit 70.000 tot 100.000 Android apparaten en is inmiddels offline gehaald. Dit melden onderzoekers van ondermeer Akamai Technologies, Cloudflare, Flashpoint, Google, Oracle Dyn, RiskIQ en Team Cymru. H1