Nieuwe functie van G Suite blokkeert bedrijfsapps op onveilige Android apparaten

Google voegt nieuwe functionaliteiten toe aan G Suite die beheerders helpen zakelijke data veilig te houden. Het gaat om een feature waarmee zakelijke apps kunnen worden geblokkeerd op onveilige Android apparaten en een feature waarmee kan worden voorkomen dat bedrijfsdata wordt gesynchroniseerd met gejailbreakte iOS apparaten.

In een blogpost kondigt Google aan een nieuwe feature aan Google Mobile Management te hebben toegevoegd. Deze nieuwe feature blokkeert de synchronisatie van bedrijfsdata naar gejailbreakte iOS apparaten. De feature kan worden ingeschakeld via het Admin console onder Device Management > Advanced Settings > Security. Standaard is de functie uitgeschakeld. Google wijst erop dat de feature alleen kan worden ingeschakeld indien zij Advanced Mobile Management for iOS hebben ingeschakeld.

De functionaliteit maakt gebruik van de Google Device Policy app, die op iOS apparaten van gebruikers moet worden geïnstalleerd. Deze app controleert of het apparaat is gejailbreakt en waarschuwt gebruikers indien hun apparaat deze test niet doorstaat.

Android

Op het Android platform kunnen beheerders een beveiligingsbeleid instellen en hier bijvoorbeeld in vastleggen dat gebruikers hun apparaat moeten voorzien van een sterke toegangscode of wachtwoord. Indien dit beleid wordt overtreden blokkeert de Google Device Policy app de toegang tot 'niet-kritieke apps'. Het gaat hierbij om apps die niet noodzakelijk zijn voor het functioneren van het mobiele apparaat. Google noemt Dialer als voorbeeld van een kritieke app en Gmail een voorbeeld van een niet-kritieke app.

Google Device Policy app (bron: Google Play)

Gebruikers worden met behulp van een notificatie op de hoogte gesteld van het feit dat hun apparaat het beveiligingsbeleid van hun organisatie overtreedt. Ook krijgen zij te zien welke maatregelen zij moeten nemen om wel te voldoen aan dit beleid. Zodra deze maatregelen zijn genomen, worden de geblokkeerde apps automatisch weer toegankelijk.

Lees ook
'Cybersecurity roer moet om'

'Cybersecurity roer moet om'

De beveiliging van Internet is zo lek als een mandje. Als gevolg daarvan kunnen cybercriminelen banken digitaal beroven, bedrijven en ziekenhuizen gijzelen voor losgeld en webservices platleggen met een DDoS-aanval. Vrijwel dagelijks worden mensen geconfronteerd met securityincidenten. Dat zal met de ontwikkeling van het ‘Internet-of-Things’ en ‘S1

'Bestuurders moeten meer aandacht besteden aan beveiliging van IoT'

'Bestuurders moeten meer aandacht besteden aan beveiliging van IoT'

De beveiliging van slimme apparaten die met het internet zijn verbonden, staat te weinig op het netvlies van bestuurders. Nu investeert een minderheid (46%) in de beveiliging van deze zogenoemde Internet of Things-apparaten. Daarmee valt het buiten de top-5 van investeringsgebieden rondom cybersecurity. Dat zegt Gerwin Naber, verantwoordelijk voor1

Cybersecurity experts willen oorlog tussen privacy en security beeïndigen

Cybersecurity experts willen oorlog tussen privacy en security beeïndigen

Een groep cybersecurity experts verenigt hun krachten en wil in discussie gaan met overheidsfunctionarissen om de oorlog tussen privacy en security te beëindigen. Via het Digital Equilibrium Project willen de experts een productief dialoog opzetten over de balans tussen beveiliging en privacy in een verbonden wereld. Het Digital Equilibrium Projec1