Nieuwe versie van banking trojan weet Google Play Protect te omzeilen

malware-300x225

Een nieuwe versie van de banking trojan BankBot omzeilt detectie door beveiligingsfeatures van de Google Play Store door zijn malafide payload pas enkele uren na installatie te downloaden. De app bespioneert vervolgens gebruikers en steelt zowel inloggegevens van bankaccounts als SMS-berichten met TAN-codes. Onder meer Nederlandse gebruikers zijn doelwit van de malware.

Dit melden beveiligingsonderzoekers Nikolaos Chrysaidos van Avast, Niels Croese van SfyLabs en Lukas Stefanko van ESET. BankBot is een banking trojan die al meerdere malen heeft weten binnen te dringen in Google Play. Eerdere versies werden steeds binnen enkele uren door Google verwijderd, waardoor het aantal slachtoffers beperkt bleef. Een nieuwe versie van de malware past echter trucjes toe om detectie te voorkomen en heeft duizenden slachtoffers weten te maken. De anti-detectiemethode blijkt effectief; de eerste app die deze versie van BankBot bevatte werd op 13 oktober in Google Play aangetroffen, terwijl de meest recente app met BankBot tot 17 november actief was.

Verstopt in onschuldige ogende apps

De malware zit verstopt in ogenschijnlijk onschuldige applicaties die in Google Play worden aangeboden. Denk hierbij aan zaklamp-apps of games als solitair. Bij de installatie vragen de apps om beheerdersrechten. Indien gebruikers deze toekennen, gebeurt er in eerste instantie niets. Om detectie door Google Play Protect te voorkomen voeren de apps pas twee uur nadat gebruikers beheerdersrechten hebben toegekend hun eerste malafide acties uit.

Zodra gebruikers vervolgens een legitieme bankapplicatie openen, legt BankBot een nagemaakte interface over de bankapp heen. Gebruikers die hun inloggegevens invullen, versturen deze ongemerkt naar de cybercriminelen. Gebruikers worden vervolgens doorgestuurd naar de legitieme bankapp en merken dus niet direct dat zij doelwit zijn van BankBot. Zodra gebruikers een transactie proberen uit te voeren onderschept BankBot eventuele SMS-berichten met TAN-codes, die eveneens worden doorgestuurd naar de aanvallers. Dit stelt de aanvallers in staat frauduleuze transacties op te zetten op het bankaccount van slachtoffers.

Gebruikers wereldwijd zijn doelwit

BankBot richt zich op verschillende grote banken die klanten hebben in landen wereldwijd, waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk, Polen, Spanje, Portugal, Turkije, Griekenland, Rusland, de Dominicaanse Republiek, Singapore, de Filipijnen, de Verenigde Staten en Australië.

Meer informatie over BankBot is te vinden in de blogpost van Chrysaidos, Croese en Stefanko.

Lees ook
Miljard dollar gestolen in grootste digitale bankroof aller tijden

Miljard dollar gestolen in grootste digitale bankroof aller tijden

Een groep cybercriminelen heeft in twee jaar tijd maar liefst een miljard dollar weten buiten te maken bij banken en financiële instellingen. Kaspersky Lab spreekt van de allergrootste digitale bankroof aller tijde. De aanvallen zouden zijn uitgevoerd door Carbanak, een hackersgroep die wereldwijd actief is. Leden zouden onder andere uit China, Ru1

Des pirates détournent les données médicales de dizaines de millions d'Américains

Des pirates viennent à nouveau de mettre la main sur d'énormes quantités de données personnelles. En effet, des cybercriminels se sont introduits par effraction chez Anthem, l'un des plus gros assureurs médicaux des Etats-Unis pour y dérober les données clients de dizaines de millions d'Américains. Anthem a reconnu cette cyberattaque dans une déclaration. Des pirates se seraient introduits dans les systèmes IT de l'assureur pour y copier des informations personnelles de dizaines de millions de clients. Il s'agit notamment de noms, dates de naissance, numéros de sécurité sociale, ID médicales,1

Facebook lanceert platform om informatie over cybercrime uit te wisselen

Facebook wil bedrijven helpen cyberaanvallen effectiever en efficiënter aan te pakken door een platform op te zetten voor het delen van informatie over cybermisdaad. Bedrijven kunnen allerlei data over cyberaanvallen waarmee zij zijn geconfronteerd delen met andere bedrijven, die deze data kunnen inzetten om cyberaanvallen eerder op te sporen en beter aan te kunnen pakken. Het nieuwe platform heet ThreatExchange. Bedrijven die doelwit worden van cybercriminelen, kunnen data die zij over de aanval verzamelen op het platform delen met andere bedrijven. Denk hierbij aan malafide URL’s die worden1