Oekraïense politie neemt servers van M.E.Doc in beslag

hacker-1952027_960_720

Servers van M.E.Doc zijn in beslag genomen door de Oekraïense politie. Cybercriminelen zouden de servers van dit boekhoudbedrijf hebben misbruikt om de malware Petya/NotPetya te verspreiden naar klanten van het bedrijf.

Dit meldt Reuters. M.E.Doc is boekhoudsoftware die voornamelijk door Oekraïense bedrijven wordt gebruikt. Zowel de Oekraïense inlichtingendienst als beveiligingsbedrijven stellen dat de servers van M.E.Doc door cybercriminelen zijn misbruikt om de malware te verspreiden. De eigenaren van M.E.Doc ontkennen dit echter.

Backdoor

Zo meldde beveiligingsbedrijf ESET een backdoor te hebben gevonden in een aantal legitieme software-updates van M.E.Doc. Opvallend hierbij was dat de backdoor niet in alle updates aanwezig was en in sommige tussenliggende updates verwijderd leek te zijn. ESET zegt dan ook te vermoeden dat de aanvallers toegang hebben gehad tot de servers van M.E.Doc.

Het hoofd van Oekraïense cyberpolitie, Serhiy Demedyuk, zegt tegen Reuters dat de servers in beslag zijn genomen als onderdeel van een onderzoek naar de malware. M.E.Doc wil niet reageren op de berichtgeving van Reuters. Premium Services, een officiële reseller van de M.E.Doc software, meldt op Facebook dat gemaskerde mannen kantoren van M.E.Doc hebben doorzocht. Doordat servers in beslag zijn genomen en dus fysiek zijn meegenomen is de werking van M.E.Doc momenteel verstoord.

Lees ook
Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.