Onderzoeker ontwikkelt worm die Mirai-botnet kan bestrijden

malware-300x225

Een beveiligingsonderzoeker wil het Mirai-botnet gaan bestrijden met een worm. Deze worm zoekt actief naar apparaten met kwetsbaarheden die door de Mirai malware worden misbruikt. Vervolgens wijzigt de worm de standaard inloggegevens voor telnet, zodat de Mirai-malware de machines niet kan toevoegen aan een botnet.

De worm is ontwikkeld door Jerry Gamblin, meldt The Register. De beveiligingsonderzoeker deelt zijn worm op zijn GitHub-pagina. Gamblin stelt overigens dat de worm een proof of concept is en zijn project een academisch onderzoeksproject. Met dit project wil de onderzoeker aantonen dat het mogelijk is een worm te ontwikkelen die kwetsbaarheden in apparaten dicht. Gamblin lijkt niet als doel te hebben de worm daadwerkelijk los te laten.

Nematode

Gamblin noemt de worm zelf ‘nematode’, een worm die in het Nederlands ook wel ’rondworm’ wordt genoemd. De worm is gebaseerd op de broncode van de Mirai-malware, die begin oktober op internet wordt gepubliceerd. Deze broncode wordt ook gebruikt om het Mirai-botnet te bouwen die vermoedelijk achter de recente grootschalige DDoS-aanval op DNS-provider Dyn zat.

De aanpak van Gamblin is overigens niet nieuw. The Register wijst op eerdere nematoden die in 2004 zijn ingezet om de Blaster- en Santy-malware te bestrijden.

Meer over
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames