Petya ransomware versleutelt volledige harde schijf

g-data-petya-ransomware

De meeste ransomware versleutelt bepaalde bestanden op de harde schijf van een getroffen machine. De Petya ransomware gaat echter een stuk aggressiever te werk. Indien een machine met Petya geïnfecteerd wordt versleutelt de malware direct de volledige harde schijf.

De nieuwe malware is ontdekt door het Duitse beveiligingsbedrijf G DATA. De cybercriminelen achter Petya zouden hun pijlen vooral richten op bedrijven. Zij nemen via e-mail contact op met de HR-afdeling van een bedrijf en stuurt de afdeling een link naar Dropbox toe. Deze link verwijst volgens de e-mail naar een c.v., maar leidt in werkelijkheid naar een uitvoerbaar bestand.

Harde schijf versleutelen

Indien dit bestand wordt geopend crasht de machine van het slachtoffer. Zodra het systeem weer is opgestart lijkt de harde schijf van het slachtoffer gerepareerd te worden te worden uitgevoerd. In werkelijkheid wordt op dit moment de harde schijf versleuteld. Zodra dit proces is afgerond krijgt het slachtoffer een rood scherm te zien met een doodshoofd en de melding dat zijn harde schijf is versleuteld.

g-data-petya-ransomnote

De cybercriminelen eisen losgeld van getroffen slachtoffers. Om gebruikers te stimuleren snel te betalen dreigen de aanvallers het geëiste losgeld na een week te verdubbelen. G DATA onderzoekt op dit moment de werkwijze van Petya. Het beveiligingsbedrijf zegt te vermoeden dat de toegang tot data wordt geblokkeerd, maar data zelf niet wordt versleuteld.

Lees ook
Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

2023 kunnen we zien als een kantelpunt. Waar organisaties zich tot nu toe vooral hebben gericht op de preventie van cyberaanvallen, is bij velen nu het bewustzijn gegroeid dat dit niet meer voldoende is.

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1