Piek in aantal Locky-besmettingen

Beveiligingsbedrijf ESET meldt een forse piek aan Locky-besmettingen in Europa. In verschillende Europese landen is op ruim de helft van alle systemen die zijn beveiligd met ESET-software een aanval voorkomen van JS/Danger.ScriptAttachment, die de dropper die Locky downloadt. Waar de agressieve malware-variant zich eerst voornamelijk richtte op consumenten, ziet ESET nu voornamelijk aanvallen op systemen in het bedrijfsleven.

De aanvalsgolf speelt momenteel op Europees niveau. Landen waar veel aanvalspogingen zijn gesignaleerd zijn Luxemburg (67%), Tsjechië (60%), Oostenrijk (57%) en het Verenigd Koninkrijk (51%). Nederland staat met een detectiegraad van 54% op de vierde plek. Het probleem doet zich echter ook in andere landen voor.

Ransomware

De ransomware-aanval begint doorgaans met een authentiek ogende e-mail waarin de gebruiker wordt gevraagd een bijlage te openen. Valt de gebruiker voor deze scam, dan haalt het script de ransomware, vaak de Locky-variant, binnen. Op deze manier omzeilt de aanvaller de firewall.

Locky is één van de gevaarlijkste cyberdreigingen van dit moment. Het maakt het doelsysteem en de data die zich daarop bevindt compleet onbruikbaar door deze te versleutelen. De data is alleen weer beschikbaar na betaling van losgeld, of het terugzetten van een back-up.

Vertrouwen misbruiken

"Aanvallers misbruiken het goede vertrouwen van medewerkers. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat een groter security-bewustzijn het belangrijkste wapen is in de strijd tegen deze ransomware", zegt Dave Maasland, Managing Director van ESET Nederland. "Daarnaast is een actuele back-up echt onmisbaar, net als een degelijk updatebeleid voor alle software en adequate beveiligingsoplossingen."

Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp biedt nieuwe mogelijkheden waarmee klanten hun data beter kunnen beschermen en herstellen tegen bedreigingen door ransomware. NetApp is één van de eerste die kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) direct in de primaire storage van bedrijven integreert en zo ransomware in real-time bestrijdt. De cyberresiliency-oplossingen v1

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.