Politieactie in drie Europese landen tegen bankfraude

hacker4-gabor-kalman

Tien woningen in Duitsland, Letland en Groot-Britannië zijn door de politie onderzocht in een actie tegen bankfraude. Bij de actie zijn drie personen opgepakt.

De actie was gericht op een groep die ervan wordt verdacht online bankgebruikers uit Duitsland te hebben opgelicht. Hierbij is volgens de politie gebruik gemaakt van phishingaanvallen op slachtoffers te overtuigen hun wachtwoorden voor online bankaccounts af te staan. Daarnaast zouden de verdachten erin zijn geslaagd gedupliceerde SIM-kaarten van slachtoffers in handen te krijgen. Met behulp van deze SIM-kaarten zouden de aanvallers SMS-berichten van banken hebben onderschept. Hierdoor kregen zij autorisatiecodes in handen die nodig zijn om transacties goed te keuren.

De hoofdverdachte in de zaak is een 34-jarige man uit Wit-Rusland die in februari al werd opgepakt in Frankfurt. Daarnaast wordt ook een 27-jarige man met zowel een Kazachs als Duits paspoort opgepakt, evenals een 47-jarige Moldaviër die woonachtig is in Londen.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.