Proofpoint: Chinese hackers richten zich op energiesector

proofpoint

Proofpoint heeft een recente campagne van TA423 (ook wel bekend als Leviathan / APT40) onderzocht. Deze groep wordt in verband gebracht met de Chinese staat. De campagne omvat een internationaal gebied, maar richt zich voornamelijk op de regio Azië-Pacific, Australische overheidsinstanties en bedrijven en landen die actief zijn in de Zuid-Chinese Zee. Proofpoint werd bijgestaan door het onderzoeksteam van PwC om een volledig beeld te geven over de aanvallen. 


Uit onderzoek van Proofpoint en PwC blijkt dat recente campagnes gericht tegen de federale overheid, de energiesector en de maakindustrie mogelijk verband houden met TA423 / Red Ladon. Proofpoint en PwC verwachten dat TA423 / Red Ladon doorgaat met het verzamelen van informatie en het uitvoeren van spionagemissies op landen in de Zuid-Chinese Zee, evenals verdere aanvallen in Australië, Europa en de Verenigde Staten. 

  • Proofpoint heeft vastgesteld dat TA423 zich richt op instanties direct betrokken bij strategische ontwikkelingsprojecten in de Zuid-Chinese Zee in de tijd van spanningen tussen China en andere landen, zoals het Kasawari Gasveld dat door Maleisië wordt ontwikkeld, en een windmolenpark in de Taiwan Strait.  
  • De meest recente campagnes gebruikten kwaadaardige e-mails die zich voordeden als Australische mediaorganisaties om de ScanBox-malware te verspreiden. Dit gaf vervolgens toegang tot overheidsinstanties, mediabedrijven en windturbine-exploitanten in de Zuid-Chinese Zee.
  • De onderzoekers hebben ook phishing-activiteiten waargenomen gericht op een Europese fabrikant die apparatuur leverde voor de Yunlin Offshore Windfarm in de Taiwan Strait, in een periode waarin de toekomst van het project onzeker was. 

"TA423 is een van de meest volhardende spelers in het cyberlandschap. Ze steunen de Chinese regering in Zuid-Chinese kwesties, waaronder de recente spanningen in Taiwan. Deze groep wil vooral weten wie er in de regio actief is en, hoewel wij het niet met volledige zekerheid kunnen zeggen, zal hun aandacht voor maritieme zaken waarschijnlijk een prioriteit blijven in landen als Maleisië, Singapore, Taiwan en Australië." aldus Sherrod DeGrippo, Vice President Threat and Research bij Proofpoint. 


Het volledige onderzoek kan hier worden teruggelezen.

Lees ook
Proofpoint 2023 State of the Phish-rapport

Proofpoint 2023 State of the Phish-rapport

Proofpoint, een toonaangevend bedrijf voor cybersecurity en compliance, presenteert zijn negende jaarlijkse State of the Phish-rapport. Dit rapport bespreekt de nieuwe en traditionele manieren die cybercriminelen gebruiken om bedrijven aan te vallen.

Barracuda: schade e-mailaanval op bedrijven loopt op tot ruim 1,2 miljoen euro per incident

Barracuda: schade e-mailaanval op bedrijven loopt op tot ruim 1,2 miljoen euro per incident

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Email Security Trends rapport gepubliceerd, dat laat zien hoe aanvallen via e-mail organisaties over de hele wereld treffen. Daarbij valt op dat de Benelux behoort tot de regio’s met de hoogste schade en meeste impact door succesvolle e-mailaanvallen. 85 procent van de ondervraagde organisaties in de Benelux is i1

Hackers maken misbruik van Microsofts verificatievinkje

Hackers maken misbruik van Microsofts verificatievinkje

Geverifieerd zijn op populaire platforms zoals Instagram, Twitter of de AppStore is het statussymbool van vandaag. Geverifieerde accounts worden eenmaal meer vertrouwd door allerlei gebruikers. Hetzelfde geldt in de bedrijfswereld met externe Microsoft geverifieerde OAuth-applicaties. Helaas hebben hackers de voordelen hiervan ook in de Microsoft-1