Proofpoint publiceert vandaag nieuw onderzoek naar TA4903

proofpoint-385-250

Proofpoint publiceert vandaag nieuw onderzoek naar TA4903. Deze dreigingsactor heeft een financieel motief en bespied zowel Amerikaanse overheidsinstanties als particuliere bedrijven in meerdere sectoren. De actor richt zich vooral op bedrijven in de Verenigde Staten, maar soms zijn ook wereldwijde organisaties slachtoffer van grote hoeveelheden emailcampagnes.  

Het cybersecuritybedrijf schat in dat het stelen van bedrijfsreferenties, het infiltreren van mailboxen en het uitvoeren van vervolgactiviteiten op het gebied van Business Email Compromise (BEC) doelen van de campagne zijn.  

Proofpoint neemt sinds december 2021 een reeks campagnes waar. Hierbij werden federale Amerikaanse overheidsinstanties nagebootst. De campagnes die daarna aan TA4903 werden toegeschreven, deden zich eerst voor als het Amerikaanse Ministerie van Arbeid. In de campagne van 2022 deden de dreigingsactoren zich voor als de Amerikaanse Ministeries van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling, Transport en Handel. En vorig jaar, in 2023, deed de dreigingsactor zich voor als het Amerikaanse Ministerie van Landbouw.  

Proofpoint zag halverwege 2023 tot en met 2024 een toename van phishing- en fraudecampagnes die verschillende TA4903-themas gebruikten. De actor begon verschillende midden- en kleine bedrijven (mkb’s) te bespioneren in verschillende sectoren zoals bouw, productie, energie, financiën, voeding en drank. Ook zag Proofpoint een toename in het tempo van BEC-thema's. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van het onderwerp ‘cyberaanvallen’, met als doel het lospeuteren van betalings- en bankgegevens van de slachtoffers. Daarnaast werd de dreigingsactor in 2023 geobserveerd met EvilProxy, een reverse proxy toolkit voor het omzeilen van multi-factor authenticatie (MFA). Het gebruik hiervan nam later in 2023 af. Dit jaar is het gebruik van EvilProxy door TA4903 nog niet geobserveerd.  

De meeste phishing-berichten die betrekking hebben op het stelen van referenties, worden gelinkt aan TA4903. Deze berichten bevatten URL’s of bijlagen die leiden naar phishingwebsites voor het stelen van referenties. In sommige gevallen, zoals campagnes met een overheidsthema, bevatten de berichten een pdf-bijlage met ingesloten links of QR-codes die leiden naar websites die directe duplicaties zijn van een overheidsinstantie.  

De activiteiten die betrekking hebben op het imiteren van Amerikaanse overheidsinstanties door TA4903 gaan terug tot ten minste 2021. Dit blijkt uit onderzoek, tactieken, technieken en procedures (TTP’s) van Proofpoint, waargenomen in open-source-inlichtingen. TTP’s die verband hebben met de bredere activiteiten van de actor op het gebied van referentie phishing en BEC zijn al sinds 2019 waarneembaar. 

 

Klik hier voor meer informatie. 

Meer over
Lees ook
97% van wereldbevolking herkent niet ieder phishingmailtje

97% van wereldbevolking herkent niet ieder phishingmailtje

97% van de wereldbevolking is niet in staat alle phishingmailtjes te onderscheiden van legitieme mailtjes. 80% ziet minstens één phishingmail aan voor een legitieme mail en loopt dus het risico slachtoffer te worden van een dergelijke cyberaanval. Dit blijkt uit de phishing quiz van Intel Security, een onderzoek naar het vermogen van de consument1

80% van de gebruikers trapt in phishingmailtjes

80% van de gebruikers trapt in phishingmailtjes

Gebruikers trappen op grote schaal in phishingmailtjes. Maar liefst 80% van de gebruikers blijkt niet in staat alle phishingmailtjes van legitieme mailtjes te onderscheiden. Dit blijkt uit cijfers die Intel Security naar buiten heeft gebracht. Gebruikers kunnen op de website van het bedrijf een quiz maken waarin zij verschillende phishingmailtjes1

Litouws bedrijf host 90% van de Steam-phishingsites

Litouws bedrijf host 90% van de Steam-phishingsites

Een Litouwse hosters blijkt verantwoordelijk te zijn voor maar liefst 90% van alle phishingsites gericht op Steam-gebruikers. Het gaat om Hostinger. Dit stelt beveiligingsbedrijf Netcraft, in maart 1.400 links naar phishinglinks gericht op Steam-gebruikers voorbij zag komen. De links verwezen in totaal naar 331 verschillende phishingsites, waarvan1