Proofpoint uit zorgen over privacy TikTok-gebruikers

TikTok, de populaire social media app voor het delen van video's, blijft de krantenkoppen halen. Onlangs nog hebben het Amerikaanse leger en de Amerikaanse marine het gebruik ervan op overheidstelefoons verboden. Dit naar aanleiding van een waarschuwing van het Ministerie van Defensie omtrent risico's op het gebied van persoonlijke informatie. Vorige week bevestigde TikTok dat het meerdere kwetsbaarheden heeft gepatcht die mogelijk accounts, gebruikersinformatie en video's openbaar maakten. Om gebruikers te helpen de impact van TikTok op hun privacy te begrijpen, onderzocht Proofpoint de app en het gedrag ervan.

Uit het onderzoek blijkt dat TikTok verschillende machtigingen nodig heeft die gebruikelijk zijn voor een social media app gericht op audio en video. Voor gebruikers buiten de VS wordt echter geen specifieke informatie gegeven over de plaats waar hun gegevens worden opgeslagen. De app biedt standaard social media privacycontroles die de toegang tot de inhoud kunnen beperken, maar er is wel interactie van de gebruiker nodig om de inhoud goed af te schermen.

Sherrod DeGrippo “TikTok heeft een grote hoeveelheid gebruikersgegevens en machtigingen nodig, waaronder GPS-tracking. Hoewel het bedrijf bekendmaakt tot welke gegevens het toegang heeft, moedigen we gebruikers aan om voorzorgsmaatregelen te nemen. Gebruikers moeten proactief bepalen wie de inhoud kan bekijken en erop kan reageren. Daarnaast moet het delen van GPS-informatie worden beperkt en zouden gebruikers het privacybeleid moeten lezen", aldus Sherrod DeGrippo, Senior Director of Threat Research and Detection bij Proofpoint.