Proofpoint ziet toename van Pig Butchering-scam

proofpoint

Onderzoekers van Proofpoint hebben nieuw onderzoek gepubliceerd over een vorm van cryptofraude die bekendstaat als "Pig Butchering". In het onderzoek maakt Proofpoint duidelijk welke stappen cybercriminelen nemen om slachtoffers enorme geldbedragen afhandig te maken met behulp van social engineering. De afgelopen drie maanden zijn de onderzoekers actief in contact gekomen met allerlei cybercriminelen om detectietechnieken te ontwikkelen die dit groeiende probleem helpen bestrijden.

Belangrijkste resultaten van het onderzoek:

Proofpoint heeft waargenomen dat cybercriminelen contact leggen met hun doelwitten via dating apps, sociale media of per sms. Bij dit soort aanvallen probeert de aanvaller het vertrouwen van slachtoffers te winnen, vergelijkbaar met datingfraude.

Door de emotionele manipulatie, de vriendelijke toon en de tijdsduur van de aanloopfase kunnen echte gevoelens ontstaan bij de slachtoffers. De aanvaller buit die emotie vervolgens uit voor financieel gewin, waarbij soms miljoenen dollars verloren gaan.

De dader verleidt het slachtoffer ertoe cryptocurrency te storten op een valse cryptocurrency exchange. Vervolgens gaat de aanvaller ervandoor met het geld.

"Pig Butchering" heeft zich recent verspreid naar Engelstalige landen, terwijl het voorheen vooral in Azië voorkwam.

Cybercriminelen lijken te zijn getraind om niet op links te klikken. Alle pogingen van Proofpoint-onderzoekers om hen traceerbare links te sturen werden afgewezen en resulteerden vaak in blokkering.

 

Het volledige onderzoek staat hier online gepubliceerd: https://www.proofpoint.com/us/blog/threat-insight/broken-dreams-and-piggy-banks-pig-butchering-crypto-fraud-growing-online

 

Meer over
Lees ook
Doxing: 37% van de millennials denkt dat ze te saai zijn om het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit

Doxing: 37% van de millennials denkt dat ze te saai zijn om het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit

Nu onze offline en online wereld steeds meer met elkaar verweven zijn, neemt ook de invloed van onze online acties op onze fysieke wereld toe. Met name op het gebied van communicatie en het delen van persoonlijke informatie kan dit vervelende gevolgen hebben. Kaspersky onderzocht twee belangrijke consequenties van het delen van pe1

Mimecast waarschuwt online shoppers voor nepsites

Mimecast waarschuwt online shoppers voor nepsites

Consumenten moeten de komende weken extra alert zijn als ze aankopen doen via internet. Uit onderzoek van Mimecast blijkt dat cybercriminelen wereldwijd op grote schaal bekende webwinkels nabootsen om mensen te misleiden. Volgens het onderzoek worden vooral webwinkels uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland vaak geïmiteerd.

De cijfers achter Business Email Compromise (BEC)-aanvallen

De cijfers achter Business Email Compromise (BEC)-aanvallen

Vorige week werd aangekondigd dat diverse handhavingsinstanties gaan samenwerken om CEO-fraude aan te pakken. Het doel van deze samenwerking is om meer inzicht te krijgen in hoe cybercriminelen te werk gaan en hoe ze gestopt kunnen worden.