Sabotage van internet zeekabels en satellieten

secior-265210

Zeekabels

Rusland, onderzoekt actief waar Nederland kwetsbaar is, denk hierbij aan internet zeekabels, onze stroomvoorziening en de haven van Rotterdam. Als de Russen een aantal van de meer dan 400 glasvezelpijpen zou saboteren, zouden de gevolgen volgens deskundigen ingrijpend zijn.

De vraag is daarom ook hoe goed organisaties zijn voorbereid als deze sabotage plaatsvindt. Werken de cyberverdedigingssystemen naar behoren en is er een degelijk incident response plan?.

Wanneer deze vragen met ‘nee’ worden beantwoord is er duidelijk behoefte aan een pro-actieve analyse. Dat begint met het inventariseren van de aanvalsoppervlakte door zichtbaarheid te verkrijgen over de IT, OT & IoT componenten, het vroegtijdig detecteren van bedreigingen en het opstellen van een adequate verdedigingsstrategie.

Satellieten

De Oekraïense economie wordt momenteel draaiend gehouden door Starlink, het grootste satellietnetwerk ter wereld. Duizenden satellieten leveren internetdiensten aan zowel militairen, bedrijven als burgers in de Oekraïne. Maar ook de cyber- en fysieke dreigingen tegen satellieten zijn niet langer een hypothetische discussie. Rusland heeft aangetoond commerciële satellieten te willen en kunnen aanvallen, denk aan de cyberaanval op Viasat vorig jaar tijdens het begin van het conflict.

Op 22 maart aanstande geeft Secior een lezing over dit onderwerp en de uitdagingen voor datacenters. Satelliet cybersecurity specialist Barbara Grofe zal o.a. haar visie geven over dit vraagstuk.

Barbara is wereldwijd één van de hoogst gecertificeerde cybersecurity experts: GICSP, CISSP-ISSAP-ISSEP-ISSMP, HCISPP, CSSLP, CEHv10, DoDD 8140, 8570 IAM_IAT I-II-III, IASAE I-II, CND-SP, CCSK, PCII, ITIL, MDQM, PMP. Adviseur van de NSA, NASA, US Navy, Department of Defense en Advisory board lid van Secior.

Geïnteresseerde kunnen zich aanmelden via info@secior.com

 

* Secior is een 100% Nederlands cybersecurity bedrijf dat de cyberweerbaarheid van de kritieke entiteiten vergroot. Secior bundelt jarenlange ervaring en de technische kennis van zowel de mission critical datacenterwereld als de cybersecurity industrie.

Meer over
Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1