Samenwerkingsverband Agrifood Cyberweerbaarheid lanceert Cybersecurity Self-assessment Tool

agroconnect-300200

Met gepaste trots kondigt de projectgroep Agrifood Cyberweerbaarheid, een initiatief van ForFarmers, De Heus, Vion Food Group, Eurofins Agro, Nutreco en Royal Friesland Campina met ondersteuning van AgroConnect en het Digital Trust Center (DTC), de lancering van de Agrifood Cybersecurity Self Assessment Tool aan. De tool is ontwikkeld en vrij toegankelijk voor cybersecurityspecialisten van middelgrote en grote bedrijven die actief zijn in de agrifood sector.  

Via de tool kunnen de 5 cybersecurity aandachtsgebieden (Identify → Protect → Detect → Respond → Recover) op de belangrijkste punten voor cyberweerbaarheid binnen bedrijven worden getoetst. Daarmee ondersteunt de tool niet alleen bewustwording (‘waar sta ik als onderneming’), maar biedt deze ook handvatten voor verbetering van de cyberweerbaarheid. De tool richt zich zowel op de operationele productieomgeving van bedrijven (de OT-omgeving) als op de administratieve informatievoorziening daaromheen (de IT-omgeving). Voor de ontwikkeling van de tool is gebruik gemaakt van een selectie maatregelen uit de belangrijkste internationale cybersecurity standaarden, zoals ISO/IEC 27001, ISA 62443, en ISF-ICS. Met de tool wordt bedrijven een stappenplan geboden voor het op een hoger niveau brengen van de cyberweerbaarheid.

Martin Vervoorn, voorzitter van AgroConnect, en directeur van De Valk Wekerom: “Zeer verheugd de tool te kunnen presenteren. De projectgroep Agrifood Cyberweerbaarheid heeft hard gewerkt aan het samenstellen van een cybersecurity baseline voor onze sector. Het is heel mooi dat we vanuit deze baseline een vertaalslag hebben kunnen maken naar iets tastbaars als de interactieve tool, die hopelijk gaat zorgen voor meer inzicht in de cyberweerbaarheid van bedrijven in de agrifood sector.”

Nederland staat bekend om haar hoogwaardige agrarische producten en haar moderne en efficiënte manier van produceren. De agrifood productieketens zijn steeds data intensiever geworden. Boeren maken gebruik van bedrijfsmanagementsystemen, handel en transport van logistieke systemen en de toeleverende- en verwerkende industrie van procesautomatisering in de fabrieken. Voor het borgen van productkwaliteit, productveiligheid en product beschikbaarheid en voor het optimaliseren van het productieproces zijn veel systemen gekoppeld en wordt veel data tussen ketenpartijen uitgewisseld. De productieketen is steeds data-intensiever geworden, automatisering en data uitwisseling zijn kritische productiefactor geworden. Het belang om deze goed te beschermen is eminent. Met de ontwikkelende self-assessment tool leveren de samenwerkende organisaties een bijdrage aan het verbeteren van de cyberweerbaarheid in de agrifood sector.

Over Agrifood Cyberweerbaarheid

Het project Agrifood Cyberweerbaarheid, dat medio 2020 van start is gegaan en loopt tot eind 2023, richt zich op het verbeteren van de cyberweerbaarheid van middelgrote en grote bedrijven die actief zijn in de agrarische sector. In het project is een cybersecurity sector-baseline ontwikkeld waarmee bedrijven kunnen vaststellen hoever zij zijn met het cyberweerbaar maken van hun bedrijfssystemen. De baseline vormde de basis voor de Agrifood Cybersecurity Self-Assessment-tool. Naast het ontwikkelen van de baseline en de tool is vanuit het project een reeks workshops georganiseerd rondom cyberweerbaarheid en cyber security. De Agrifood Cybersecurity Self-Assessment-tool is voor iedereen vrij en kosteloos toegankelijk op: https://agrifood-cybersecurity-selfassessment.com

 

Meer over
Lees ook
Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.