SANS Institute wil van elke IT’er securityspecialist maken

Van 19 tot 24 februari vindt SANS Brussels 2018 plaats, een internationaal cybersecurity-opleidingsevenement. Naast lessen in ethisch hacken en threat hunting, biedt het event ook een basiscursus in cybersecurity. De training richt zich op deelnemers zonder voorkennis in cybersecurity en behandelt de thema’s die van essentieel belang zijn voor informatiebeveiliging.

sans-logo Uit een onderzoek van SANS Institute bij IT- en securityprofessionals blijkt dat de eindgebruiker nog steeds aan de bron staat van veel cyberbedreigingen. In maar liefst 74% van de gevallen ligt een geopende link of bijlage uit een e-mail aan de basis van een aanval. Meer dan 40% van de respondenten geeft echter ook aan dat ze meer vaardigheden nodig hebben om correct te reageren op bedreigingen.

Laagdrempelige intro tot cybersecurity

Beginnende securityprofessionals kunnen daarom tijdens SANS Brussel de training SEC301: Intro to information security volgen. Deze vijfdaagse training biedt een laagdrempelige en stapsgewijze introductie tot cybersecurity en bevat lessen over terminologie, de basisprincipes van computernetwerken, beveiligingsbeleid, incident response, wachtwoorden en een introductie tot cryptografische principes. SANS-instructeur van dienst is de Amerikaan Doc Blackburn. Hij heeft al meer dan 30 jaar ervaring in systeem- en softwareontwerp, server- en netwerkbeheer en websiteprogrammering.

“We merken dat cybersecurity steeds belangrijker wordt en er meer nood is aan geschoold personeel. In deze training leggen we cybersecurity uit in een taal die elke IT’er begrijpt. Ze krijgen de basisbeginselen mee en dankzij verschillende oefeningen leren ze onmiddellijk bruikbare technieken. Door meer en beter getraind personeel hopen we in de toekomst cyberbedreigingen vlugger het hoofd te bieden”, vertelt Doc Blackburn.

Ethisch hacken en threat hunting

Ook ervaren IT-security specialisten kunnen zich tijdens SANS Brussel verdiepen of bijscholen in de nieuwste technologieën. Twee trainingen focussen op ethisch hacken. Raul Siles, oprichter en senior beveiligingsanalist bij DinoSec, zal zich in zijn training - SEC575: Mobile Device Security and Ethical Hacking - concentreren op wearables en mobiele apparaten die draaien op Apple iOS of Android. De bootcamptraining van James Lyne, hoofd R&D bij SANS Institute, bespreekt dan weer tientallen realistische cyberaanvallen. De deelnemers leren tijdens SEC660: Advanced Penetration Testing, Exploit Writing and Ethical Hacking tal van technieken om hun IT-omgeving beter te beveiligen en hoe ze die onmiddellijk kunnen toepassen op de werkvloer.

Deelnemers kunnen zich ook verdiepen in threat hunting. De training FOR508: Advanced Digital Forensics, Incident Response and Threat Hunting wordt gegeven door Carlos Cajigas, Senior Incident Response Consultant bij DXC. Tijdens zijn opleiding leren teams hoe ze een bedreiging kunnen opsporen, identificeren en tegengaan. Ten slotte leren ze ook hoe een onderneming het best werkt aan herstel na een cyberaanval.

Meer over
Lees ook
'Cybersecurity roer moet om'

'Cybersecurity roer moet om'

De beveiliging van Internet is zo lek als een mandje. Als gevolg daarvan kunnen cybercriminelen banken digitaal beroven, bedrijven en ziekenhuizen gijzelen voor losgeld en webservices platleggen met een DDoS-aanval. Vrijwel dagelijks worden mensen geconfronteerd met securityincidenten. Dat zal met de ontwikkeling van het ‘Internet-of-Things’ en ‘S1

'Bestuurders moeten meer aandacht besteden aan beveiliging van IoT'

'Bestuurders moeten meer aandacht besteden aan beveiliging van IoT'

De beveiliging van slimme apparaten die met het internet zijn verbonden, staat te weinig op het netvlies van bestuurders. Nu investeert een minderheid (46%) in de beveiliging van deze zogenoemde Internet of Things-apparaten. Daarmee valt het buiten de top-5 van investeringsgebieden rondom cybersecurity. Dat zegt Gerwin Naber, verantwoordelijk voor1

Cybersecurity experts willen oorlog tussen privacy en security beeïndigen

Cybersecurity experts willen oorlog tussen privacy en security beeïndigen

Een groep cybersecurity experts verenigt hun krachten en wil in discussie gaan met overheidsfunctionarissen om de oorlog tussen privacy en security te beëindigen. Via het Digital Equilibrium Project willen de experts een productief dialoog opzetten over de balans tussen beveiliging en privacy in een verbonden wereld. Het Digital Equilibrium Projec1