Security professionals noemen hacken van verkiezingen cyberoorlogshandeling

hacker-1952027_960_720

78% van de security professionals is van mening dat cyberaanvallen op verkiezingen gezien zouden worden als een cyberoorlogshandeling, indien deze wordt uitgevoerd door of in opdracht van een land. Bijna 9 op de 10 (88%) beveiligingsexperts van mening dat overheden onvoldoende doen om dergelijke cyberaanvallen af te schrikken. 60% is van mening dat cyberaanvallers de uitkomst van een verkiezing kunnen manipuleren, terwijl 27% denkt dat dit al is gebeurd.

Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Venafi onder 296 IT security professionals op de Black Hat conferentie, die in juli is georganiseerd in Las Vegas. De angst voor cyberaanvallen bedoeld om de uitslag van verkiezingen te manipuleren wordt steeds groter. Zo blijkt uit onderzoek van de National Security Agency dat aanvallers voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen van 2016 een cyberaanval hebben uitgevoerd op VR Systems, een bedrijf dat stemsystemen levert.

“De definitie van een oorlogshandeling is een actie door een land tegen een ander land dat direct de vrede bedreigd”, stelt Jeff Hudson, CEO van Venafi. “Een poging de verkiezingen te hacken kan dan ook eenvoudig worden gezien als een cyberoorlogshandeling. Het doel hiervan is de fundering van de overheid te ondermijnen, die verantwoordelijk is voor het beschermen van het land. Verkiezingen zijn doelwit van cyberaanvallen, en de mogelijke consequenties van het hacken van verkiezingen kunnen niet worden onderschat. Malafide actoren hebben de mogelijkheid databases met stemgerechtigden aan te passen, het tellen van stemmen te vertragen en het vertrouwen in het verkiezingsproces te ondermijnen.”

Lees ook
Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.