'Securityfuncties voor de cloud zijn onmisbaar in moderne firewalls'

cloud-computing-cheryl-empey

De cloud zorgt ervoor dat de rol van de firewall verandert. Integratie met de cloud is inmiddels een absolute vereiste voor een moderne firewall. Ook is het van belang dat firewalls worden aangeboden via een prijsmodel die past bij de cloud.

Dit blijkt uit een onderzoek dat Barracuda Networks heeft gehouden onder 600 IT-professionals uit de hele wereld, die verantwoordelijk zijn voor cloud omgevingen. De cloud zorgt ervoor dat er andere eisen gesteld worden aan firewalls. Zo geeft ruim acht op de tien (83%) respondenten aan bezorgd te zijn over het gebruik van traditionele firewalls in de cloud. Daarvan zegt 39 procent dat traditionele de prijs- en licentiestructuren niet geschikt zijn voor de cloud, terwijl 34 procent zegt dat het gebrek aan integratiemogelijkheden verdere automatisering van de cloud afremt. Dit zijn de twee belangrijkste zorgen rond traditionele firewalls in combinatie met de cloud.

Meerwaarden

Specifieke beveiligingsfuncties voor de cloud bieden volgens respondenten meerwaarde. Voor driekwart (74%) van de respondenten is integratie met tools voor beheer, monitoring en automatisering van de cloud het belangrijkste voordeel van cloud firewalls. Op de tweede plaats komt eenvoudige uitrol en configuratie door cloud ontwikkelaars (59%).

Van de organisaties die gebruikmaken van DevOps, DevSecOps of CI/CD ('continuous integration/continuous deployment'), zegt maar liefst 93 procent dat ze problemen hebben ervaren bij het integreren van security in deze ontwikkelmethodes.

'Anders nadenken over security'

“Uit de resultaten van deze survey blijkt dat vooral grote organisaties vragen en zorgen hebben over hoe zij moeten omgaan met security bij hun cloud projecten. Dat heeft verschillende redenen, maar voor organisaties die gewend zijn aan een traditionele datacenterarchitectuur betekent een migratie naar de cloud dat ze anders moeten gaan nadenken over security. Door security tools te gebruiken die specifiek ontwikkeld zijn voor de publieke cloud, kan een organisatie uiteindelijk zelfs beter beveiligd zijn dan toen ze puur on-premises opereerden.” zegt Alain Luxembourg, Territory Manager Nederland bij Barracuda Networks, "Zeker wanneer organisaties migreren naar een software-defined WAN (SD-WAN) infrastructuur, is een firewall die specifiek is ontworpen voor de cloud een absolute vereiste."

Barracuda Networks meldt dat 'Cloud Generation Firewalls’ zijn ontworpen voor netwerk- en applicatiebeveiliging voor pure en hybride cloud omgevingen. Ze bieden specifieke functionaliteit voor de cloud, zoals betalen naar gebruik, API-ondersteuning voor DevSecOps-teams en volledige integratie met en schaalbaarheid voor de cloud.

Alle resultaten van het onderzoek zijn verzameld in het rapport ‘Firewalls and the Cloud’.

Lees ook
Sophos lanceert UTM firewall met geïntegreerde 802.11ac wifi

Sophos lanceert UTM firewall met geïntegreerde 802.11ac wifi

Sophos brengt een UTM-oplossing met 802.11ac wifi-integratie op de markt. De nieuwe SG 125w en SG 135w (pdf) zijn onderdeel van de Unified Threat Management (UTM)-serie van Sophos en integreren draadloze toegang met firewall-bescherming. Ook breidt Sophos haar aanbod in wifi access points uit met vier nieuwe 802.11ac-modellen voor desktop en plafo1

Juniper lanceert snelle firewall

Juniper lanceert snelle firewall

Juniper Networks kondigt de introductie aan van nieuwe hardware voor zijn Juniper Networks SRX5800 Services Gateway. Deze hardwareverbeteringen voorzien in het krachtige prestatievermogen dat nodig is om het internetverkeer van uiterst snelle netwerken te beveiligen. De doorvoersnelheid van de Internet Mix (IMIX)-firewall zal daarmee groeien tot 21

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

Tijdens het International Cyber Security Strategy (ICSS) Congres in Leuven gunde Roberto Tavano, security expert bij Unisys, het aanwezige publiek een inkijk in de resultaten van een onderzoek van de International Telecommunication Union (ITU). Opvallendste conclusie: België scoort bijzonder matig in dit onderzoek: Europees zijn ze slechts 22ste e1