SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

SURF

Universiteit Maastricht is de winnaar van de SURF Security en Privacy Award 2021. De universiteit krijgt de award voor de open wijze waarop zij hun kennis en ervaring hebben gedeeld over de ernstige ransomware-aanval die hen vlak voor kerst 2019 trof. De prijs, die 2.500 euro bedraagt, is uitgereikt tijdens de online editie van de jaarlijkse SURF Security- en Privacyconferentie van SURFcert, SCIRT en SCIPR.

Michiel Borgers, CIO van Universiteit Maastricht, heeft de award in ontvangst genomen. Op de cheque staat 100.000 mBTC, een verwijzing naar het door de universiteit betaalde losgeld in Bitcoin.

“Ondanks de hectiek van de situatie bleef de Universiteit Maastricht communiceren, waardoor instellingen zich tijdig konden wapenen. Daarmee hebben ze de sector een grote dienst bewezen,” aldus Wim Biemolt, voorzitter SURFcert.

Kennis delen

Vanaf het moment dat duidelijk werd dat de universiteit was gehackt, zocht Universiteit Maastricht direct contact met SURFcert en deelde onder meer de Indicators of Compromise (IoC’s). SURFcert heeft de IoC’s met andere instellingen gedeeld, zodat zij gericht konden nagaan of ook zij waren gecompromitteerd met deze ransomware. Zes weken na de hack organiseerde Universiteit Maastricht een symposium over de geleerde lessen. Daarin deelden zij openlijk hun ervaring en kennis over deze hack. Het symposium was voor iedereen te volgen via een livestream. Aanvullend heeft de universiteit via diverse andere gremia kennis en (technische) ervaringen gedeeld.

Samenwerken

De belangrijkste boodschap van het symposium was de noodzaak de sector weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit door nog meer samen te werken. Eén van de ideeën hoe dat vorm te geven was het inrichten van een sector breed Security Operations Centre (SOC) met 24/7 monitoring en logging. Michiel Borgers werd voorzitter van de stuurgroep namens de universiteiten. Deze stuurgroep wist op 7 januari 2021, een jaar na het incident, SURFsoc te lanceren.

SURF Security en Privacy Award

De SURF Security en Privacy Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, initiatief, of idee bijdragend aan een zo open, toegankelijk, privacyvriendelijk en betrouwbaar mogelijk internet. Een internet waar onderzoekers, studenten en docenten in alle vrijheid veilig hun werk kunnen doen. De winnaar van de award moet het geldbedrag inzetten om security en/of privacy van de sector verder te verbeteren.

Meer over
Lees ook
Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmoge1

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Security leverancier Fortinet waarschuwt voor feestdagen-cyberscams en geeft een top 4 van veel gebruikte online-oplichtpraktijken. Sinterklaas en kerst komen eraan, en cybercriminelen zijn al druk bezig met het bedenken van slimme trucs waarmee ze dit winkelseizoen zelfs de meest beveiligingsbewuste consumenten om de tuin kunnen leiden. De feestd1