Trend Micro voorspelt: nóg geavanceerdere aanvallen zullen 2019 domineren

Trend Micro presenteert zijn rapport met voorspellingen voor 2019. Het rapport, 'Mapping the Future: Dealing With Pervasive and Persistent Threats', waarschuwt dat aanvallers de effectiviteit van bewezen aanvalsmethoden zullen vergroten door daaraan nieuwe geavanceerde elementen toe te voegen. Zo profiteren zij optimaal van het veranderende technologische landschap. Daarnaast benadrukt het rapport de almaar groeiende gevaren voor consumenten en organisaties. De impact daarvan wordt ook groter dankzij de steeds meer verbonden wereld.

“Het is van belang dat organisaties in 2019 nog beter begrijpen wat de security-gevolgen zijn van de toenemende cloud-adoptie, meer samenwerking tussen IT & OT en werken op afstand”, waarschuwt Greg Young, vice president cybersecurity bij Trend Micro. “Cybercriminelen zullen succesvolle formules blijven toepassen om hun winst te behalen. Denk hierbij aan het exploiteren van bestaande gaten, het stelen van gegevens en social engineering. Nu het aantal zichtbare en herkenbare alsook de onbekende cybergevaren toenemen, is het voor organisaties belangrijker dan ooit om middelen vrij te maken voor scholing van werknemers om zo beschermd te blijven tegen het groeiend aantal aanvallen.”

Trend Micro

De rol van social engineering bij succesvolle aanvallen op bedrijven en individuen zal blijven groeien. Het aantal phishing-URL’s dat Trend Micro blokkeert, is sinds 2015 met bijna 3.800 procent gestegen. Dit wordt enigszins gecompenseerd door de verminderde afhankelijkheid van exploit kits, waarvan het gebruik in diezelfde periode met 98 procent is gedaald. Daarbij zullen aanvallers voor 99,99 procent van de exploits blijven rekenen op bekende kwetsbaarheden die ongepatched blijven in bedrijfsnetwerken, wat een succesvolle tactiek blijft.

Trend Micro voorspelt ook een groei in kwetsbaarheden en aanvallen gerelateerd aan cloud-infrastructuur, waaronder containers. Zwakke cloudsecurity-maatregelen maken verdere exploitatie van cryptocurrency mining-accounts mogelijk en leiden tot meer schadelijke inbreuken als gevolg van onjuist geconfigureerde systemen.

Aanvallers zullen ook opkomende technologieën zoals AI inzetten om beter te kunnen anticiperen op het gedrag van bestuursleden. Dat leidt tot overtuigende en beter gerichte phishing-berichten, wat cruciaal is voor het slagen van BEC-aanvallen (Business Email Compromise). Het is waarschijnlijk dat deze aanvallen zich vaker richten op C-level management, wat ook in 2019 wereldwijd tot (financiële) schade zal leiden.

SIM-ruil en SIM-roof zullen een toenemende bedreiging vormen voor externe medewerkers en gebruikers van een smartphone. Deze aanvalsmethode biedt criminelen de mogelijkheid om een telefoon te kapen zonder dat een gebruiker dit merkt. Dat maakt het voor consumenten lastig om controle over hun apparaat terug te krijgen. Smart homes zullen een aantrekkelijk doelwit worden voor aanvallen die gericht zijn op routers en connected devices.

Meer over
Lees ook
Rapport Intel Security: tijdige detectie en respons cyberaanvallen helpt schade voorkomen

Rapport Intel Security: tijdige detectie en respons cyberaanvallen helpt schade voorkomen

ICT- en beveiligingsprofessionals bij organisaties worden overspoeld met beveiligingsincidenten: gemiddeld 78 per jaar. Bij 28 procent van deze incidenten gaat het om doelgerichte aanvallen – een van de gevaarlijkste en potentieel schadelijkste vorm van cyberaanvallen. Dit zijn enkele conclusies uit een nieuw onderzoeksrapport van Intel Security,1

McAfee Labs: mobiele apps na maanden nog steeds kwetsbaar

McAfee Labs: mobiele apps na maanden nog steeds kwetsbaar

Intel Security presenteert het McAfee Labs Threats Report: February 2015, een onderzoeksrapport dat onder meer mobiele dreigingen evalueert. Ook wordt aan de kaak gesteld hoe ontwikkelaars van mobiele apps nalaten om eerder aangetoonde kwetsbaarheden in hun Secure Sockets Layer (SSL) te repareren, wat schadelijk kan zijn voor miljoenen smartphoneg1

Les attaques DDoS gagnent en ampleur et en fréquence

Les attaques DDoS gagnent en ampleur et en fréquence

Les attaques par déni de service distribuées (Distributed Denial of Service ou DDoS) gagnent en ampleur et en fréquence. Les entreprises sont donc face au défi de tenir cette évolution à l’œil et de prendre les mesures nécessaires pour contrer des attaques DDoS à grande échelle. Cette tendance ressort du rapport Annual Worldwide Infrastructure Sec1