‘Volledige e-mailsysteem van Deloitte was toegankelijk voor aanvallers’

hacker-1952027_960_720

Accountancy- en consultingbureau Deloitte is getroffen door een datalek. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving hebben de aanvallers hierbij vermoedelijk toegang gehad tot alle beheerdersaccounts en het volledige e-mailsysteem van het bedrijf.

Dit meldt beveiligingsonderzoeker Brian Krebs. Deloitte bevestigde maandag al dat cybercriminelen toegang hebben weten te verkrijgen tot de IT-systemen van het bedrijf. Deloitte meldt in een verklaring aan KrebsOnSecurity dat een onderzoek naar de cyberaanval is afgerond en hieruit blijkt dat slechte enkele klanten zijn getroffen door het datalek.

‘Volledige e-maildatabase was toegankelijk’

Een anonieme bron van Krebs die betrokken is bij het onderzoek naar het datalek trekt dit verhaal echter in twijfel. De bron stelt dat de aanvallers toegang hebben gehad tot het volledige e-maildatabase van het bedrijf en dus toegang hadden tot al het e-mailverkeer van het bedrijf. Daarnaast hadden de aanvallers toegang tot beheerdersaccounts. De bron geeft aan dat klanten hiervan niet op de hoogte zijn gesteld.

Uit het onderzoek van Deloitte zou blijken dat meerdere gigabytes aan data door de aanvallers zijn verzonden naar een server in het Verenigd Koninkrijk. De bron bevestigt eerdere berichtgeving van The Guardian, waarin wordt aangegeven dat de aanvallers vermoedelijk sinds de herfst van 2016 toegang hadden tot IT-systemen van het bedrijf. De bron stelt echter ook dat dit nog niet met zekerheid is vastgesteld.

‘Indringers hebben mogelijk nog toegang’

Ook zou vooralsnog niet met zekerheid zijn vastgesteld dat de indringers met succes van het bedrijfsnetwerk zijn verwijderd. Het is dus mogelijk dat de aanvallers nog steeds toegang hebben tot de systemen van Deloitte. De aanval vermoedelijk is begonnen in een kantoor van Deloitte in het Amerikaanse Nashville.

Opvallend is dat Deloitte op 13 oktober 2016 alle Amerikaanse medewerkers van Deloitte heeft verplicht hun wachtwoord te wijzigen. Hierbij werden gebruikers ook geïnstrueerd een complex wachtwoord te kiezen, waarbij meerdere richtlijnen werden gedeeld. Het is niet bekend waarom deze maatregel werd genomen.

Lees ook
Bezoekers van RSA Conference doelwit van malafide access points

Bezoekers van RSA Conference doelwit van malafide access points

Op de RSA Conference zijn meerdere malafide access points aangetroffen. Verschillende bezoekers hebben met de access points verbinding gemaakt, waardoor hun dataverkeer mogelijk is afgeluisterd. Dit heeft de leverancier van onder andere pentesting software Pwnie Express bekend gemaakt op de RSA Conference. Het bedrijf heeft op de RSA Conference a1

'Cybersecurity roer moet om'

'Cybersecurity roer moet om'

De beveiliging van Internet is zo lek als een mandje. Als gevolg daarvan kunnen cybercriminelen banken digitaal beroven, bedrijven en ziekenhuizen gijzelen voor losgeld en webservices platleggen met een DDoS-aanval. Vrijwel dagelijks worden mensen geconfronteerd met securityincidenten. Dat zal met de ontwikkeling van het ‘Internet-of-Things’ en ‘S1

Klantgegevens van digitaal forensische bedrijf Cellebrite uitgelekt

Cellebrite is getroffen door een datalek. Onbevoegden hebben toegang weten te krijgen tot een externe web server waar een verouderde backup van de database van my.Cellebrite stond opgeslagen. Dit is het licentiebeheersysteem van Cellebrite. Dit bevestigt het bedrijf in een verklaring. Het Israëlische Cellebrite is een digitaal forensisch bureau dat onder andere software levert waarmee data van mobiele telefoons kan worden veilig gesteld voor opsporingsdoeleinden. Onder andere het Nederlands Forensisch Instituut maakt gebruik van software van Cellebrite. Contactinformatie De getroffen database1