WastedLoader' - Cybercriminelen richten zich op ongepatchte Internet Explorer met malvertising

Bitdefender-700599-2020

Bitdefender heeft een nieuwe variant van de gevaarlijke ransomware-malware "WastedLocker" ontdekt. Het maakt deel uit van een nieuwe RIG-exploitkit-campagne en valt gebruikers aan via ongepatchte versies van Internet Explorer. De campagne maakt gebruik van VBScript-kwetsbaarheden wanneer gebruikers een legitieme website bezoeken en op kwaadaardige advertenties klikken (malvertising). De variant kan ook een ransomware-component leveren, maar doet dit in de huidige versie nog niet.

De nieuwe variant, door Bitdefender WastedLoader genoemd, communiceert met een Command & Control-server die fungeert als een downloader om verschillende payloads in het geheugen te injecteren. De campagne is ontdekt in februari 2021 en is nog steeds actief.

Bitdefender raadt bedrijven en gebruikers sterk aan om de nieuwste patches toe te passen op de Internet Explorer die ze gebruiken. Bitdefender-endpoint en EDR-oplossingen beschermen gebruikers tegen deze malware.

Bitdefender-onderzoekers waren in staat om de kill-chain van WastedLoader te reconstrueren en alle tools te identificeren die tot nu toe nodig waren voor deze aanval. Check het volledige WastedLoader-rapport in de bijlage.

Beeldmateriaal:

Beeld 1: Een kwaadwillende advertentie op een legitieme website leidt om naar de RIG EK Landing Page. Vervolgens worden twee exploits losgelaten. Zodra een van beide succesvol is, wordt de malware geïnstalleerd.

 

 

Beeld 2: Verspreiding van WastedLocker in Europa en Noord-Amerika:

 

 

Bron voor het beeldmateriaal: Bitdefender.

Lees ook
Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Sinds eind april 2022 hebben onderzoekers van Proofpoint een malwarecampagne waargenomen via e-mail, genaamd Nerbian RAT. Een klein aantal e-mails (minder dan 100 berichten) werden naar meerdere sectoren gestuurd, waarbij vooral organisaties in Italië, Spanje en het VK werden getroffen.

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Vanaf begin februari dit jaar hebben onderzoekers van Proofpoint het aantal pogingen om mobiele malware te verspreiden met 500% zien stijgen in Europa. Dit is in overeenstemming met de trend van de afgelopen jaren, waarbij aanvallers steeds vaker smishing (SMS-phishing)-aanvallen uitvoeren en malware verspreiden naar mobiele apparaten. Alleen al in...

FortiGuard Labs: ransomware wordt steeds agressiever en verwoestender

FortiGuard Labs: ransomware wordt steeds agressiever en verwoestender

Fortinet, wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, publiceert een nieuwe editie van zijn halfjaarlijkse FortiGuard Labs Global Threat Landscape Report. Bedreigingsinformatie die in de tweede helft van 2021 werd verzameld, wijst op een toename van het automatiseringsgehalte en de snelheid...