Wikileaks wil techbedrijven exclusieve toegang geven tot cyberwapens CIA

WikiLeaks gaat enkele grote techbedrijven exclusieve toegang geven tot technische details over de cyberwapens van de CIA. Dit moet de bedrijven helpen kwetsbaarheden die door de Amerikaanse opsporingsdienst worden gebruikt te dichten.

Dit heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange bekend gemaakt op een persconferentie in de Londense ambassade van Ecuador, meldt USA Today. Assange stelt dat de CIA de controle over zijn arsenaal aan cyberwapens is kwijtgeraakt. De WikiLeaks-oprichter noemt het een ‘actie van verwoestende incompetentie’ om een dusdanig arsenaal op te bouwen en vervolgens niet goed te beveiligen.

Benaderd door meerdere techbedrijven

Assange stelt dat meerdere techbedrijven WikiLeaks de afgelopen dagen hebben benaderd met het verzoek inzage te krijgen in technische details over de cybertools van de CIA en de kwetsbaarheden die de opsporingsinstantie gebruikt. Uit documenten die WikiLeaks onder de noemer ‘Vault 7’ recentelijk heeft gepubliceerd blijkt dat de CIA beschikt over zero-day kwetsbaarheden in onder andere Android, iOS, Windows en Linux.

De oprichter van WikiLeaks stelt dat de organisatie technische details niet eerder heeft gepubliceerd, om te voorkomen dat journalisten en burgers worden aangevallen met behulp van deze wapens. Door techbedrijven als Google, Apple en Samsung als eerste toegang te geven tot deze details wil Assange hen de gelegenheid beiden eventuele beveiligingsproblemen op te lossen, voordat deze details openbaar worden.

Techbedrijven reageren op cyberwapens

Zowel Google, Microsoft, Samsung als The Linux Foundation onderzoeken de openbaringen van WikiLeaks te onderzoeken. Apple gaf hierbij de meest uitgebreide reactie. Het bedrijf liet weten dat het merendeel van de kwetsbaarheden die worden beschreven al zijn gedicht in de meest recente versie van iOS. Apple laat in het midden hoeveel kwetsbaarheden nog niet eerder bekend waren.

Lees ook
Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Het draadloze netwerk is volgens IT-beslissers het meest kwetsbare onderdeel van hun IT-infrastructuur. Volgens bijna de helft (49%) van de deelnemers aan het onderzoek staan draadloze netwerken het meest bloot aan beveiligingsrisico’s, terwijl maar 29% van hen het bedrijfsnetwerk zelf het meest kwetsbaar vindt. Dat het draadloze netwerk gezien wo1

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

Tijdens het International Cyber Security Strategy (ICSS) Congres in Leuven gunde Roberto Tavano, security expert bij Unisys, het aanwezige publiek een inkijk in de resultaten van een onderzoek van de International Telecommunication Union (ITU). Opvallendste conclusie: België scoort bijzonder matig in dit onderzoek: Europees zijn ze slechts 22ste e1

Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

Een nieuwe overheidsdienst gaat zich in de Verenigde Staten specifiek richten op digitale dreigingen. De dienst wordt tussen andere overheidsdiensten waaronder inlichtingendiensten geplaatst en moet gaan zorgen dat informatie optimaal wordt gedeeld. Dit moet helpen cyberdreigingen eerder te identificeren. De nieuwe dienst heet het Cyber Threat Int1