Yahoo aangeklaagd wegens nalatigheid rond enorm datalek

hamer-rechter-rechtszaak-300x199

Een boze klant van Yahoo sleept het Amerikaanse bedrijf voor de rechter wegens nalatigheid rond de cyberaanval in 2014. Bij deze onlangs bekend gemaakte cyberaanval werden gegevens van ruim 500 miljoen Yahoo gebruikers gestolen.

Persbureau Reuters meldt dat de Amerikaan Ronald Schwartz een aanklacht heeft ingediend tegen Yahoo bij de rechtbank in San Jose. Deze aanklacht is ingediend namens alle Amerikaanse klanten van Yahoo die door het datalek zijn getroffen. Schwartz verwijt Yahoo grove nalatigheid en wil daarom een schadevergoeding van het bedrijf. Hoe hoog deze schadevergoeding zou moeten zijn is onduidelijk.

De aanval op Yahoo werd korte tijd geleden bekend gemaakt, maar vond al in 2014 plaats. Bij de aanval zijn allerlei gegevens van ruim 500 miljoen Yahoo gebruikers gestolen, waaronder namen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata, wachtwoorden en veiligheidsvragen en -antwoorden. Het overgrote merendeel van de wachtwoorden is volgens Yahoo met het bcrypt-algoritme gehasht. De beveiligingsvragen en -antwoorden zijn slechts in sommige gevallen versleuteld.

Lees ook
‘Veel cybercriminelen beginnen met digitale diefstallen in games’

‘Veel cybercriminelen beginnen met digitale diefstallen in games’

Hoe ontstaan eigenlijk cybercriminelen? Cybercriminelen die zich bezig houden met serieuze cybercriminaliteit blijken in de praktijk vaak te zijn begonnen bij kleinschalige digitale diefstallen in met name online games. Vanaf deze relatief onschuldige misdaden groeien de aanvallers door tot volleerde cybercriminelen, die veel schade kunnen veroorz1

Hackers stelen medische gegevens van tientallen miljoenen Amerikanen

Hackers stelen medische gegevens van tientallen miljoenen Amerikanen

Opnieuw hebben hackers een enorme hoeveelheid persoonlijke informatie weten te stelen. Cybercriminelen hebben ingebroken bij Anthem, de op één na grootste medische verzekeraar van de Verenigde Staten. Hier hebben zij klantgegevens van tientallen miljoenen Amerikanen weten buit te maken. Anthem meldt de cyberaanval zelf in een verklaring. Hackers z1