Zero-day lek in Windows maakt uitvoeren van willekeurige code mogelijk

hacker

Aanvallers kunnen de Page-Combining functionaliteit van Windows 8.1 en Windows 10 in combinatie met de rowhammer kwetsbaarheid van DRAM misbruiken om willekeurige code uit te voeren op systemen van doelwitten. Ook kunnen aanvallers via de aanval gevoelige informatie buitmaken. Het gaat om een zero-day lek, waar op dit moment geen oplossing voor is.

Hiervoor waarschuwt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in een beveiligingsadvies.De aanval is ontdekt door Herbert Bos, hoogleraar systeem- en netwerkbeveiliging bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Bos doet zijn verhaal tegenover BNR Nieuwsradio en stelt dat de aanval met behulp van JavaScript kan worden uitgevoerd in de webbrowser Edge, waardoor op afstand willekeurige code kan worden uitgevoerd. Hiervoor moet het slachtoffer overigens wel eerst worden verleid een malafide website te bezoeken.

Page-Combining

Page-Combining is een techniek waarin twee of meer geheugenblokken (pages) met dezelfde inhoud worden gededupliceerd tot een geheugenblok. Door gebruik te maken van de al langer bekende rowhammer techniek kan een aanvaller bits in het geheugen manipuleren. Deze kwetsbaarheid doet zich voor bij sommige recente DRAM apparaten. Bij rowhammer wordt een geheugenblok meerdere keren aangesproken, waardoor bits kunnen ‘flippen’ naar een ander geheugenblok.

De feature Page-Combining is niet alleen onderdeel van Windows 8.1 en Windows 10, maar ook van Windows Server 2012 R2. In de consumentenbesturingssystemen staat de functie standaard ingeschakeld, terwijl dit bij Windows Server 2012 R2 niet het geval is. Gebruikers van Windows Server 2012 R2 lopen dan ook alleen risico slachtoffer te worden van deze aanval indien zij Page-Combining aanzetten.

Meer over
Lees ook

ICT-afdeling van Europarlement blokkeert nieuwe Outlook-app

Europarlementariërs moeten zo snel mogelijk de nieuwe Outlook-mailapp van hun iOS- en Android-apparaten verwijderen. De IT-afdeling van het Europees Parlement (EP) heeft de toegang van de app tot de e-mailservers van het EP geblokkeerd. Netzpolitik meldt dat Europarlementariërs een e-mail hebben ontvangen waarin de Directorate-General for Innovation and Technological Support (DG ITEC), de IT-afdeling van het Europees Parlement, de situatie uitlegt. De nieuwe Outlook-app zou ernstige tekortkomingen hebben op het gebied van beveiliging en daardoor geblokkeerd zijn. ‘Installeer de app niet’ Euro1

Onderzoeker publiceert 10 miljoen inloggegevens

Onderzoeker publiceert 10 miljoen inloggegevens

Een onderzoeker publiceert een databestand met 10 miljoen inloggegevens. Het gaat om accountgegevens die in de afgelopen tien jaar zijn buitgemaakt door hackers en openbaar op internet beschikbaar zijn. Met de actie wil de beveiligingsonderzoeker de ontwikkeling van cybersecurity steunen. “Deze data is extreem waardevol voor academische- en onderz1