Zo voorkomt u ransomware besmettingen

Het aantal ransomware aanvallen, waarbij computers door cybercriminelen gegijzeld worden en weer beschikbaar komen na een financiële afdracht, neemt drastisch toe. Zyxel toont in een infographic aan welke tactieken hackers gebruiken om devices te infecteren met ransomware. Daarnaast toont het bedrijf welke rol security toepassingen hierbij kunnen spelen.

Door de beschikbaarheid van internet en technologie leven we vandaag de dag in een digitale wereld. Hierbij zijn we afhankelijk van onze devices zoals smartphones, tablets, notebooks en desktop pc’s. Hackers zien hierdoor kansen om geld te verdienen door devices te infecteren met ransomware dat pas verdwijnt als slachtoffers geld betalen.

Versturen van ransomware loont

In 2015 kwamen er dagelijks 1.000 verschillende soorten aanvallen wereldwijd. In 2016 was dat al gestegen naar 4.000. Zo werd in het eerste kwartaal van 2016 aan hackers 209 miljoen dollar betaald door bedrijven die slachtoffer waren geworden van ransomware. Hackers zien dat het versturen van ransomware loont en voeren daarom hun online-aanvallen op. Er zijn al meer dan 60 verschillende ransomware families.

De meeste aanvallen komen van de Congur-familie. Die ransomware stelt een pincode in voor het apparaat waardoor de aanvallers beheerrechten krijgen. Er werden 54.000 verschillende ransomware modificaties in derde kwartaal van 2016 geanalyseerd. In het eerste kwartaal waren dat er al 218.625 zo meldt een recent onderzoek van Kaspersky Lab.

Vier acties

Ransomware wordt veroorzaakt door vier verschillende acties van gebruikers:

  • Door het openen van verdachte e-mails
  • Door het openen van verdachte weblinks
  • Door het klikken op verdachte banners
  • Door het installeren van verdachte software

De beste manier om ransomware te voorkomen is door het installeren van krachtige anti-malware software die bestaat uit: anti-spam, anti-virus, content filter en Intrusion Detection and Prevention System (IDP).

Meer informatie over ransomware is hier beschikbaar. De infographic over de tactieken van hackers en de rol van security toepassingen bij het tegengaan van ransomware besmettingen is hier (pdf) beschikbaar.

Lees ook
FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick lance une solution éponyme, un stick USB qui détecte les virus et les logiciels malveillants et les élimine. La solution se veut simple et facile à utiliser. FixMeStick tourne sur son propre système d’exploitation et peut de ce fait également éliminer des virus qui s’attaquent au ‘master boot’. Dès que le système d’exploitation est déma1

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

Tijdens het International Cyber Security Strategy (ICSS) Congres in Leuven gunde Roberto Tavano, security expert bij Unisys, het aanwezige publiek een inkijk in de resultaten van een onderzoek van de International Telecommunication Union (ITU). Opvallendste conclusie: België scoort bijzonder matig in dit onderzoek: Europees zijn ze slechts 22ste e1

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick introduceert de gelijknamige oplossing, een USB-stick die virussen en malware detecteert en verwijderd. Eenvoud en gebruiksgemak staat bij de USB-stick centraal. De FixMeStick draait op zijn eigen besturingssysteem en kan hierdoor ook virussen verwijderen die de master boot record aantasten. Zodra het eigen besturingssysteem is opgestar1