Zombie apps zijn beveiligingsrisico voor bedrijven

malware

Zombie apps vormen een flink beveiligingsrisico’s voor bedrijven. Zombie apps zijn apps die nog wel op een smartphone of tablet van een werknemer staan, maar niet meer worden ondersteund door de ontwikkelaar. De apps krijgen geen updates meer en kunnen dan ook beveiligingsgaten bevatten.

Hiervoor waarschuwt Domingo Guerra, directeur van Appthority tegenover CSO Online. De leverancier van mobiele beveiligingsoplossingen onderzocht ruim 3 miljoen mobiele apps op smartphones van werknemers. 5,2% van de onderzochte iOS-apps en 3,9% van de onderzochte Android-apps bleken zombie apps te zijn.

Geen beveiligingsupdates

Appthority waarschuwt voor de risico’s die dit met zich meebrengt. Zo worden de apps niet langer door ontwikkelaars geüpdatet en worden beveiligingsgaten dus niet langer gedicht. Cybercriminelen kunnen deze gaten misbruiken om mobiele apparaten binnen te dringen. Daarnaast zouden cybercriminelen het update mechanisme van apps die niet meer worden geüpdatet kunnen kapen. Dit stelt hen in staat malafide updates te verspreiden naar gebruikers.

De aanwezigheid van zombie apps is niet verrassend. Gebruikers installeren apps op hun smartphone en zien hierna niet meer of de app nog steeds verkrijgbaar is in de appwinkel op het mobiele platform dat zij gebruiken. Hierdoor hebben zij ook geen idee of de app nog steeds wordt ondersteund door de ontwikkelaar.

'Waarschuw gebruikers'

Appthority benadrukt dat appwinkels op dit moment niet automatisch apps van smartphones verwijderen zodra deze niet meer ondersteund worden. Het bedrijf zou willen zien dat appwinkels gebruikers automatisch op de hoogte stellen zodra een app die zij gebruiken op een appwinkel wordt verwijderd. Dit stelt gebruikers in staat zelf passende maatregelen te nemen.

Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.