VS doet beveiligingsproducten van Kaspersky Lab in de ban

usa-flag-thomas-ricks

Overheidsdiensten en -agentschappen mogen niet langer IT-producten van Kaspersky Lab gebruiken en moeten de software van hun systemen verwijderen. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid bekend gemaakt.

Aanleiding voor de maatregelen zijn zorgen over mogelijke banden tussen functionarissen van Kaspersky lab en Russische inlichtingen- en overheidsdiensten. Het Witte Huis stelt dat de beslissing is genomen op basis van onderzoek en geeft aan deze mogelijke banden een te groot risico opleveren voor de Amerikaanse overheid. Het is echter niet duidelijk wat dit onderzoek precies heeft opgeleverd.

‘Beschuldigingen zijn ongefundeerd’

Eugene Kaspersky, CEO van Kaspersky Lab, ontkende in juni in een blogpost banden te onderhouden met welke regering dan ook en benadrukt nooit te zullen meewerken aan cyberspionage. Beschuldigingen van de Amerikaanse overheid dat het bedrijf voor het Kremlin spioneert zijn volgens Kaspersky dan ook ongefundeerd.

Amerikaanse overheidsinstanties krijgen een maand de tijd om in kaart te brengen welke producten van het Russische beveiligingsbedrijf zij gebruiken. Over drie maanden moet alle software van het bedrijf verwijderd zijn van overheidssystemen.

Lees ook
NSA zet beste praktijken voor netwerkinfrastructuur uiteen

NSA zet beste praktijken voor netwerkinfrastructuur uiteen

De National Security Agency (NSA) heeft het technische verslag over cyberbeveiliging "Network Infrastructure Security Guidance" gepubliceerd. Het rapport bevat best practices op basis van uitgebreide ervaring met het ondersteunen van klanten en het reageren op bedreigingen.

Iraanse cybercriminele groep TA456 richt zich met social media-persona “Marcella Flores” op militaire doelwitten

Iraanse cybercriminele groep TA456 richt zich met social media-persona “Marcella Flores” op militaire doelwitten

Onderzoekers van Proofpoint hebben een social engineering- en malware-campagne geïdentificeerd die jaren heeft geduurd en is opgezet door TA456, een cybercriminele groep die banden heeft met de Iraanse staat.

Operation SpoofedScholars - in gesprek met TA453

Operation SpoofedScholars - in gesprek met TA453

Sinds januari 2021 probeert TA453 gevoelige informatie van mensen te stelen door zich voor te doen als Britse academici van de School of Oriental and African Studies (SOAS) van de Universiteit van Londen. De cybercriminele groep is een APT en helpt volgens Proofpoint zeer waarschijnlijk de Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) bij het verzamele1