Cybercriminelen verstoppen malware in populaire Android games

Cybercriminelen hebben een backdoor trojan vermomd als populaire arcade games zoals Plants vs Zombies, Candy Crush en Super Hero Adventure. De software werd aangeboden in de officiële Google Play Store. Slachtoffers die één van de games dachten te downloaden installeerden in werkelijkheid ongemerkt malware op hun Android smartphone of tablet.

ESET analyseert in een blogpost op WeLiveSecurity.com de aanval, die bestaat uit twee delen. In een game zit een zogeheten 'trojan dropper' verstopt, waarmee een trojan op afstand kan worden ingeladen op een apparaat. De trojan dropper wordt op de apparaten geïnstalleerd als Android/TrojanDropper.Mapin. De trojan zelf wordt geïnstalleerd als Android/Mapin. Eenmaal geïnstalleerd kunnen aanvallers met behulp van de malware cybercriminelen de controle over apparaten van slachtoffers volledig overnemen. Het apparaat wordt vervolgens toegevoegd aan een botnet.

Timer maakt detectie moeilijker

De makers van de malware hebben een truc ingebouwd om detectie te voorkomen. Android/Mapin is voorzien van een timer, waardoor de trojan na installatie van een malafide app niet direct wordt geactiveerd. Slachtoffers weten dus niet direct wat de bron is van malware. Hierdoor kunnen zij moeilijker gerichte actie ondernemen om het probleem op te lossen.

ESET vermoedt dat de timer de reden is dat de malware in eerste instantie niet door Google is gedetecteerd en in verschillende varianten in de officiële Google Play Store is beland. "Sommige varianten van Android/Mapin worden pas na drie dagen volledig actief. Dit is waarschijnlijk één van de redenen waardoor de trojan dropper Google's antimalwaresysteem heeft weten te omzeilen", zegt Lukás Stefanko, een malware onderzoeker bij ESET.

Verstopt in meerdere games

De backdoor trojan is meerdere keren aangeboden in de officiële Google Play Store. Daarnaast is Android/Mapin ook aangeboden in verschillende alternatieve (onofficiële) appwinkels. De malware was vermomd als onder andere de games Plants vs zombies, Plants vs Zombies 2, Subway suffers, Traffic Racer, Temple Run 2 Zombies, Super Hero Adventure, Candy Crush, Jewel Crush en Racing Rivals. Eenmaal geïnstalleerd en geactiveerd wordt de trojan vermomd als een update voor Google Play of de applicatie 'Manage Settings'.

De trojan zou overigens nog niet volledig zijn uitontwikkeld. ESET waarschuwt dat de malware in de toekomst dan ook nog gevaarlijker kan worden. "Niet alle functionaliteiten van de trojan zijn volledig geïmplementeerd. Het is mogelijk dat deze dreiging nog in ontwikkeling is en de functionaliteiten van de trojan in de toekomst worden uitgebreid", legt Stefanko uit.

Meer over
Lees ook
ESET, Interpol, Europol en de FBI ontmantelen grootschalig 'Dorkbot'-botnetmalware

ESET, Interpol, Europol en de FBI ontmantelen grootschalig 'Dorkbot'-botnetmalware

Beveiligingsbedrijf ESET heeft samen met de FBI, Interpol en Europol het Dorkbot botnet tijdens een wereldwijde operatie verstoord. Dit botnet steelt onder andere social media wachtwoorden en voert DDoS-aanvallen uit. ESET deelde technische analyses en statistische informatie over de malware met de FBI, Interpol en Europol. Ook spoorde het bedrijf1

Grenzen tussen ‘gewone’ misdaad en cybercrime vervagen

Grenzen tussen ‘gewone’ misdaad en cybercrime vervagen

De grenzen tussen cybercrime en ‘gewone’ misdaad worden steeds vager en zullen op den duur volledig verdwijnen. ‘Analoge’ misdaad komt steeds vaker voor in illegale, ondergrondse marktplaatsen. Daarnaast worden digitale middelen steeds vaker ingezet voor misdaden als fysieke inbraken. Tegelijkertijd kan cybercrime en datadiefstal met de toenemende1

Ransomware is het meest voorkomende type mobiele malware

Ransomware is het meest voorkomende type mobiele malware

Nu mobiele apparaten volledig verweven raken met het persoonlijke en bedrijfsleven nemen cybercriminelen ons met steeds vaker op de korrel met verraderlijke en verontrustende cyberaanvallen. Cyberchantage waarbij gebruik wordt gemaakt van mobiele ransomware staat dit jaar bovenaan de lijst met veelvoorkomende malwaretypes, samen met spyware waarme1