aIR-Jumper misbruikt infraroodlampje in beveiligingscamera om data te versturen

beveiligingscamera-pixabay-StockSnap

Zeer gevoelige data wordt in sommige gevallen opgeslagen op een zogeheten air-gapped netwerk, dat is geïsoleerd van het internet en andere netwerken. Dit maakt het voor aanvallers moeilijk data vanaf deze netwerken te versturen naar bijvoorbeeld een eigen server. Nieuwe malware maakt dit via een omweg toch mogelijk. aIR-Jumper gebruikt het infraroodlampje in beveiligingscamera’s om data te versturen.

De malware is ontwikkeld door onderzoekers Mordechai Guri en Yuval Elovici van de Israëlische Ben-Gurion Universiteit van de Negev en Dima Bykhovsky van het Shamoon College of Engineering. Het gaat om proof-of-concept malware waarmee de onderzoekers hun aanvalsmethodiek willen demonstreren. Deze malware kan worden geïnstalleerd op computers die interactie hebben met infraroodbeveiligingscamera’s of zijn verbonden met hetzelfde netwerk als de camera. Via deze systemen kunnen de aanvallers met behulp van aIR-Jumper de camera’s aanvallen.

Data versturen

Zodra een camera is gecompromitteerd kan de malware worden gebruikt om data te versturen via het infraroodlampje in de camera. Dit doet de malware door data om te zetten in binaire code en vervolgens de API van de camera te gebruiken om het infraroodlampje te laten knipperen. Een aanvaller die zicht heeft op deze camera kan dit vervolgens opnemen, waarna dit signaal met behulp van speciale software omgezet kan worden in data.

Het is ook mogelijk de aanval omgedraaid uit te voeren, waarbij een aanvallers met behulp van een infrarood-LED een commando doorgeeft aan een camera. De malware bekijkt in dit geval de beelden van de camera, detecteert het via infrarood verstuurde signaal en zet dit signaal om in een commando, dat vervolgens wordt uitgevoerd.

Onderzoekspaper

Meer informatie over aIR-Jumper is te vinden in een onderzoekerspaper die Guti, Elovici en Bykhovsky hebben gepubliceerd.

Meer over
Lees ook
The White Team hackt ruim 10.000 routers om deze beter te beveiligen

The White Team hackt ruim 10.000 routers om deze beter te beveiligen

Een groep hackers verspreidt malware die inbreekt op routers en vervolgens de beveiliging van de apparaten verbeterd. De opvallende actie is opgeëist door een hackersgroep die zichzelf ‘The White Team’ noemt. De malware is ontdekt door Symantec, die werd getipt door een onafhankelijke onderzoeker. Deze had de malware op zijn eigen router aangetrof1

Cybercriminelen verstoppen malware in populaire Android games

Cybercriminelen verstoppen malware in populaire Android games

Cybercriminelen hebben een backdoor trojan vermomd als populaire arcade games zoals Plants vs Zombies, Candy Crush en Super Hero Adventure. De software werd aangeboden in de officiële Google Play Store. Slachtoffers die één van de games dachten te downloaden installeerden in werkelijkheid ongemerkt malware op hun Android smartphone of tablet. ESET1

AT&T klaagt ex-werknemers en bedrijf aan wegens malware en datadiefstal

AT&T klaagt ex-werknemers en bedrijf aan wegens malware en datadiefstal

De Amerikaanse telecomprovider AT&T klaagt drie voormalig medewerkers aan wegens de diefstal van codes om smartphones simlockvrij te maken. Ook het Amerikaanse bedrijf Swift Unlock is aangeklaagd, aangezien zij deze gestolen codes volgens AT&T hebben gebruikt. GeekWire meldt dat AT&T de ex-werknemers, die werkzaam waren bij de klantens1