Backdoor in CCleaner blijkt toch malware te hebben verstuurd

malware-300x225

De backdoor die in een CCleaner verborgen zat blijkt toch te zijn ingezet om malware te versturen naar sommige slachtoffers. Het gaat hierbij om grote tech- en telecombedrijven, melden zowel Cisco als Avast.

Versie 5.33.6162 van CCleaner die werd aangeboden via de officiële downloadserver van CCleaner-ontwikkelaar Piriform en CCleaner Cloud versie 1.07.3191 bleken onlangs gecompromitteerde code te bevatten. Tot nu toe werd gedacht dat via deze code geen malware is verspreid naar getroffen systemen, maar hier komen zowel Cisco als Avast nu op terug.

Gericht op tech- en telecombedrijven

Op een Command & Control-server van de malware die offline is gehaald zijn bestanden aangetroffen waaruit blijkt dat dit wel het geval is. Cisco meldt dat de aanvallers het hadden voorzien op grote tech- en telecombedrijven, waaronder Singtel, HTC, Samsung, Sony, Gauselmann VMware, Intel, Microsoft, Cisco, Vodafone, Linksys, Epson, Akamai Technologies en D-Link.

Dit wordt door Avast bevestigd. Avast stelt dat uit logbestanden op deze server blijkt dat de malware is verspreid naar tenminste 20 systemen van in totaal acht verschillende organisaties. Welke organisaties getroffen zijn wil het bedrijf niet openbaar maken; Avast geeft aan deze organisaties gewaarschuwd te hebben. Cisco vermoedt dat de aanvallers uit waren op intellectueel eigendom van de aangevallen bedrijven.

Systeem herstellen of opnieuw installeren

Cisco waarschuwt getroffen gebruikers dan ook niet alleen de getroffen versie van CCleaner te verwijderen, maar hun systeem te herstellen vanaf een backup of het systeem volledig opnieuw in te installeren. Door deze maatregel te nemen stellen getroffen gebruikers zeker dat zij niet alleen de backdoor verwijderen, maar ook eventuele andere malware die met behulp van deze backdoor op systemen is geplaatst.

Meer over
Lees ook
Grenzen tussen ‘gewone’ misdaad en cybercrime vervagen

Grenzen tussen ‘gewone’ misdaad en cybercrime vervagen

De grenzen tussen cybercrime en ‘gewone’ misdaad worden steeds vager en zullen op den duur volledig verdwijnen. ‘Analoge’ misdaad komt steeds vaker voor in illegale, ondergrondse marktplaatsen. Daarnaast worden digitale middelen steeds vaker ingezet voor misdaden als fysieke inbraken. Tegelijkertijd kan cybercrime en datadiefstal met de toenemende1

Ransomware is het meest voorkomende type mobiele malware

Ransomware is het meest voorkomende type mobiele malware

Nu mobiele apparaten volledig verweven raken met het persoonlijke en bedrijfsleven nemen cybercriminelen ons met steeds vaker op de korrel met verraderlijke en verontrustende cyberaanvallen. Cyberchantage waarbij gebruik wordt gemaakt van mobiele ransomware staat dit jaar bovenaan de lijst met veelvoorkomende malwaretypes, samen met spyware waarme1

Blue Coat Systems breidt ETM Ready Programma uit met zeven nieuwe partners

Blue Coat Systems breidt ETM Ready Programma uit met zeven nieuwe partners

Blue Coat Systems, leverancier van IT-beveiligingsoplossingen, heeft zeven nieuwe partners toegevoegd aan het Blue Coat Encrypted Traffic Management (ETM) Ready Programma, waarmee het totaal aantal partners uitkomt op 17. Deze groep van leveranciers van IT-beveiligingsoplossingen werkt samen om klanten te helpen bij het blootleggen en bestrijden v1