Bedrijven wereldwijd getroffen door nieuwe ransomware uitbraak

malware-300x225

Bedrijven wereldwijd zijn getroffen door nieuw opgedoken ransomware. Onder andere containerterminal APM heeft wereldwijd problemen door de malware, waardoor de activiteiten van het bedrijf stil liggen.

"Er is sprake van paniek bij bedrijven", zegt directeur Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox-IT tegenover de NOS. "Ze merken dat er één computer is getroffen en schakelen hun hele netwerk uit." Door deze maatregel kan Fox-IT niet op afstand meekijken met klanten en moet het bedrijf fysiek langs voor een inspectie.

Wereldwijd slachtoffers

De ransomware maakt wereldwijd slachtoffers. Zo meldt APM dat zowel de activiteiten in Nederland als Marokko stilliggen. Ook in Oekraïne en Rusland leidt de ransomware tot problemen. In Oekraïne zijn zowel overheidsnetwerken, banken en energiebedrijven getroffen door de ransomware. Daarnaast is het vliegveld van Kiev getroffen door de malware, waardoor vluchten mogelijk vertraging oplopen.

In Rusland meldt staatsoliebedrijf Rosneft besmet te zijn, al zou dit geen gevolgen hebben voor de productie. Ook bedrijven in Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en India melden besmettingen.

Petrwrap/Petya

Costin Raiu, directeur van het Global Research and Analysis Team van Kasperksy Lab, meldt op Twitter dat het gaat om de ransomware Petrwrap/Petya. Details over de malware zijn vooralsnog onbekend. Wel valt op dat de ransomware zich snel lijkt te verspreiden, wat ook bij de recente uitbraak van de ransomware WannaCry het geval was. Avira meldt dat Petrwrap/Petya gebruik maakt van dezelfde SMB-kwetsbaarheid als WannaCry: ETERNALBLUE.

Lees ook
BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

Nagenoeg alle PC’s blijken vatbaar te zijn voor malware door kwetsbaarheden in het BIOS. Beveiligingsonderzoekers hebben een proof-of-concept ontwikkeld van malware waarmee zij claimen 80% van alle PC’s wereldwijd te kunnen infecteren. De malware is actief op BIOS-niveau. De software kan daardoor iedere machine besmette, ongeacht het besturingssys1

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick lance une solution éponyme, un stick USB qui détecte les virus et les logiciels malveillants et les élimine. La solution se veut simple et facile à utiliser. FixMeStick tourne sur son propre système d’exploitation et peut de ce fait également éliminer des virus qui s’attaquent au ‘master boot’. Dès que le système d’exploitation est déma1

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick introduceert de gelijknamige oplossing, een USB-stick die virussen en malware detecteert en verwijderd. Eenvoud en gebruiksgemak staat bij de USB-stick centraal. De FixMeStick draait op zijn eigen besturingssysteem en kan hierdoor ook virussen verwijderen die de master boot record aantasten. Zodra het eigen besturingssysteem is opgestar1