BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

malware

Nagenoeg alle PC’s blijken vatbaar te zijn voor malware door kwetsbaarheden in het BIOS. Beveiligingsonderzoekers hebben een proof-of-concept ontwikkeld van malware waarmee zij claimen 80% van alle PC’s wereldwijd te kunnen infecteren.

De malware is actief op BIOS-niveau. De software kan daardoor iedere machine besmette, ongeacht het besturingssysteem dat hierop draait. Ook beveiligde besturingssystemen zoals Linux Tails blijken kwetsbaar te zijn. De onderzoekers Corey Kallenberg en Xeno Kovah van LegbaCore demonstreerde hun proof-of-concept tijdens de CanSecWest-conferentie op zowel Windows als Linux Tails. De proof-of-concept wordt LightEater genoemd.

Linux Tails

Linux Tails is een besturingssysteem gericht op privacy dat onder andere alle sporen die een gebruiker achterlaat automatisch wist zodra het systeem wordt afgesloten. Ondanks deze focus op beveiliging wisten de onderzoekers met behulp van hun BIOS-malware een PGP-sleutel uit Tails te onderscheppen.

De onderzoekers maken gebruik van een kwetsbaarheid in een modus voor Intel x86 en Intel 64-architectuur. De System Management Mode (SMM) heeft bij deze architectuur altijd read/write-toegang tot het geheugen. Deze rechten kunnen door malware worden misbruikt om het geheugen van een geïnfecteerde machine uit te lezen. Via deze weg is ook de PGP-sleutel van Tails onderschept.

Machines besmetten

Systemen kunnen worden besmet via e-mailbijlages indien software aanwezig is om de UEFI bij te werken. Indien deze software niet aanwezig is moet een aanvaller fysieke toegang krijgen tot een machine. In dit geval kan een USB-stick in de machine worden gestoken, waarna het apparaat binnen twee minuten besmet kan zijn met de malware.

Kallenberg en Kovah geven aan contact te hebben opgenomen met fabrikanten van getroffen computers. Onder andere Dell, Lenovo, Asus, HP en LG zijn door het probleem getroffen. Dell en Lonovo hebben al beloofd het probleem te verhelpen via een BIOS-update. Het is echter maar de vraag hoeveel gebruikers deze update daadwerkelijk zullen installeren om het probleem te verhelpen.

Meer over
Lees ook
Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Kaspersky-experts hebben nieuwe versies ontdekt van de geavanceerde kwaadaardige spionagetool FinSpy. Deze varianten werken op iOS en Android-apparatuur en zijn in staat activiteiten te volgen van zo goed als alle populaire berichtendiensten ondanks versleuteling. De nieuwe FinSpy versies wissen bovendien hun sporen beter uit dan vorige versies. Zo...

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

De dreiging van malware groeit, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Internet Security Report van WatchGuard Technologies. De securityspecialist detecteerde in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 62 procent meer malware dan in het kwartaal daarvoor. Cybercriminelen maken gebruik van een breed scala aan aanvalstechnieken, waaronder schadelijke...

Malware kent geen grenzen

Malware kent geen grenzen

Als je aan mij zou vragen wat we in de toekomst mogen verwachten van malware, dan kan ik antwoorden met slechts één woord: ‘meer’. We krijgen meer van wat we al hadden, soms in een andere vorm en soms op een ander platform. ‘Meer’ geldt ook voor de hoeveelheid malware en risico’s die we lopen, maar staat ook voor meer uitdagingen die wij als security...