Cyberaanval legt vliegverkeer Poolse luchtvaartmaatschappij plat

vliegtuig

Hackers hebben het computersysteem op het vliegveld van Warschau van het grondpersoneel van de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT gekraakt. 1.400 passagiers konden hierdoor niet vertrekken en zaten zondag vast op het vliegveld.

De BBC meldt dat het nog onduidelijk is wie er achter de hack zit. De aanval had een grote impact op het vliegverkeer naar en van het vliegveld. In totaal moesten twaalf vluchten worden geannuleerd en liepen tien vluchten vertraging op. Medewerkers van LOT hadden maar liefst vijf uur nodig om de aanval af te slaan.

LOT benadrukt dat de veiligheid van vluchten niet in gevaar is geweest. Ook zouden vluchten ondanks de problemen veilig hebben kunnen landen op het vliegveld van Warschau. De zaak wordt onderzocht door de luchtvaartautoriteiten. LOT waarschuwt dat het zeer moderne computersystemen gebruikt en is dan ook bang dat ook andere partijen in de luchtvaartsector doelwit kunnen worden van een vergelijkbare aanval.

Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1