Cybercrimineel steelt gegevens van half miljoen Belgische patiënten

data-freeimages-malkowitch

De gegevens van een half miljoen Belgische patiënten zijn gestolen door een cybercrimineel. De data is afkomstig van de website ‘Digitale Wachtkamer’. De aanvaller eist 42 bitcoins aan losgeld, omgerekend zo’n 85.000 euro. Indien dit geld niet wordt betaald dreigt de crimineel de data online te publiceren.

Dit meldt VTM NIEUWS. De Digitale Wachtkamer is een website waar Belgen een afspraak kunnen maken bij hun huisarts. De aanvaller wist via een lek in de software onversleutelde wachtwoorden van gebruikers te onderscheppen. Daarnaast had hij toegang tot boodschappen die patiënten via de site naar hun huisarts stuurde.

Wachtwoord wijzigen

De website bevat geen medische dossiers. Wel zijn afspraken van patiënten met huisarts, de reden voor deze afspraak en onversleutelde wachtwoorden in handen gevallen van de aanvaller. Getroffen gebruikers wordt aangeraden hun wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen. Indien dit wachtwoord ook bij andere online diensten wordt gebruikt, wordt gebruikers aangeraden ook bij deze diensten hun wachtwoord te wijzigen.

Het bedrijf achter Digitale Wachtkamer heeft aangifte gedaan bij de Computer Crime Unit van de Belgische politie.

Lees ook
Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.