Cybercrimineel steelt gegevens van half miljoen Belgische patiënten

data-freeimages-malkowitch

De gegevens van een half miljoen Belgische patiënten zijn gestolen door een cybercrimineel. De data is afkomstig van de website ‘Digitale Wachtkamer’. De aanvaller eist 42 bitcoins aan losgeld, omgerekend zo’n 85.000 euro. Indien dit geld niet wordt betaald dreigt de crimineel de data online te publiceren.

Dit meldt VTM NIEUWS. De Digitale Wachtkamer is een website waar Belgen een afspraak kunnen maken bij hun huisarts. De aanvaller wist via een lek in de software onversleutelde wachtwoorden van gebruikers te onderscheppen. Daarnaast had hij toegang tot boodschappen die patiënten via de site naar hun huisarts stuurde.

Wachtwoord wijzigen

De website bevat geen medische dossiers. Wel zijn afspraken van patiënten met huisarts, de reden voor deze afspraak en onversleutelde wachtwoorden in handen gevallen van de aanvaller. Getroffen gebruikers wordt aangeraden hun wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen. Indien dit wachtwoord ook bij andere online diensten wordt gebruikt, wordt gebruikers aangeraden ook bij deze diensten hun wachtwoord te wijzigen.

Het bedrijf achter Digitale Wachtkamer heeft aangifte gedaan bij de Computer Crime Unit van de Belgische politie.

Lees ook
CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1