'Digitale bankrovers Bangladesh infecteerden SWIFT clientsoftware met malware'

malware-300x225

De bankroof bij de centrale bank van Bangladesh, waarbij onlangs 81 miljoen dollar werd buitgemaakt, is vermoedelijk mogelijk gemaakt door de Alliance Access clientsoftware van SWIFT te infecteren met malware. Dit gaf de aanvallers de mogelijkheid grote geldbedragen over te schrijven naar bankrekeningen in de Filipijnen.

De digitale bankoverval heeft veel aandacht gekregen in de media. De aanvallers wilden in totaal bijna 1 miljard dollar laten overschrijven naar buitenlandse rekeningen. Hierbij werd echter een spelfout gemaakt in de naam van een ontvanger, waarbij ‘fundation’ in plaats van ‘foundation’ werd geschreven. Dit veroorzaakte argwaan bij medewerkers van de centrale bank van Bangladesh, die een routineonderzoek startten. In dit onderzoek kwamen de frauduleuze transacties naar voren.

Tweedehands routers

Eerder bleek al dat de centrale bank van Bangladesh gebruik heeft gemaakt van tweedehands routers die voor zo’n 10 dollar per stuk beschikbaar zijn. Daarnaast zou de bank geen firewall geïnstalleerd hebben. Ook SWIFT zou fouten hebben gemaakt, en de bank pas na de bankroof hebben geadviseerd de IT-apparatuur te vervangen.

Onderzoekers van BAE Systems meldde nu aan Reuters dat de aanvallers grote geldbedragen konden overschrijven doordat zij de clientsoftware van SWIFT hebben weten te infecteren met malware. Een woordvoerder van SWIFT bevestigt het verhaal tegenover Reuters. Met behulp van deze malware konden de aanvallers informatie over overschrijvingsverzoeken wissen uit de SWIFT-database van de centrale bank van Bangladesh. Dit stelde de aanvallers in staat binnenkomende verzoeken te onderscheppen en uitgaande malafide verzoeken te verwijderen uit logboeken. Ook konden zij via de malware het saldo van bepaalde rekeningen aanpassen en printers aangepaste afdrukken laten afdrukken om dit te verbergen.

Server in Egypte

De software is volgens BAE Systems aangestuurd en gemonitord vanaf een server die wordt gehost in Egypte. Hoe de aanvallers overschrijvingen konden aanmaken is vooralsnog onduidelijk. SWIFT heeft al aangekondigd vandaag nog met een update te komen voor de clientsoftware. Daarnaast gaat het bedrijf financiële instellingen waarschuwen en adviseren hun beveiligingsprocedures kritisch te bekijken.

Lees ook

Des pirates détournent les données médicales de dizaines de millions d'Américains

Des pirates viennent à nouveau de mettre la main sur d'énormes quantités de données personnelles. En effet, des cybercriminels se sont introduits par effraction chez Anthem, l'un des plus gros assureurs médicaux des Etats-Unis pour y dérober les données clients de dizaines de millions d'Américains. Anthem a reconnu cette cyberattaque dans une déclaration. Des pirates se seraient introduits dans les systèmes IT de l'assureur pour y copier des informations personnelles de dizaines de millions de clients. Il s'agit notamment de noms, dates de naissance, numéros de sécurité sociale, ID médicales,1

Facebook lanceert platform om informatie over cybercrime uit te wisselen

Facebook wil bedrijven helpen cyberaanvallen effectiever en efficiënter aan te pakken door een platform op te zetten voor het delen van informatie over cybermisdaad. Bedrijven kunnen allerlei data over cyberaanvallen waarmee zij zijn geconfronteerd delen met andere bedrijven, die deze data kunnen inzetten om cyberaanvallen eerder op te sporen en beter aan te kunnen pakken. Het nieuwe platform heet ThreatExchange. Bedrijven die doelwit worden van cybercriminelen, kunnen data die zij over de aanval verzamelen op het platform delen met andere bedrijven. Denk hierbij aan malafide URL’s die worden1

‘Veel cybercriminelen beginnen met digitale diefstallen in games’

‘Veel cybercriminelen beginnen met digitale diefstallen in games’

Hoe ontstaan eigenlijk cybercriminelen? Cybercriminelen die zich bezig houden met serieuze cybercriminaliteit blijken in de praktijk vaak te zijn begonnen bij kleinschalige digitale diefstallen in met name online games. Vanaf deze relatief onschuldige misdaden groeien de aanvallers door tot volleerde cybercriminelen, die veel schade kunnen veroorz1