EFF: ’Zet techbedrijven onder druk zich tegen massacontrole te verzetten’

surveillance

Technologiebedrijven zouden onder druk moeten worden gezet zich actief te verzetten tegen NSA-controle. Ook zou een internationale beweging moeten worden opgezet om het toepassen van encryptie door consumenten te stimuleren. Het gebruik van beveiligde communicatiemiddelen moet worden aangemoedigd.

Dit staat in het plan dat de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) bekend maakt. Het plan moet de massale controle door inlichtingendiensten aan banden leggen. EFF stelt dat met name de NSA verantwoordelijk is voor deze controle en ziet dit als een schending van de mensenrechten.

Alleen bescherming voor Amerikaanse burgers

EFF waarschuwt dat dit risico’s met zich meebrengt. De NSA is een Amerikaanse inlichtingendienst die zich uitsluitend hoeft te houden aan de Amerikaanse wet. Deze wetgeving is erop gericht Amerikaanse burgers te beschermen tegen controle door de NSA. De wetten gelden echter niet voor de overige 96% van de wereldbevolking.

De organisatie heeft daarom een plan opgesteld waarin maatregelen uiteen worden gezet die kunnen helpen massacontrole een halt toe te roepen. Een belangrijk onderdeel van dit plan is het dwars zitten van inlichtingendiensten. Dit kan door verschillende maatregelen te nemen. Zo zouden techbedrijven zich actief moeten verzetten tegen massacontrole en dus niet zo maar backdoors moeten aanbrengen in software.

Encryptie is belangrijk

Consumenten kunnen echter ook zelf iets doen tegen de controle. Door encryptie te gebruiken om data te beveiligen kunnen gebruikers het inlichtingendiensten moeilijk maken informatie over hen te verzamelen. Door uitsluitend via beveiligde communicatietools te communiceren kan ook dit verkeer optimaal worden beveiligd.

De EFF benadrukt dat het plan geen kortetermijnplan is en jaren in beslag zal nemen om volledig uit te voeren. Ieder kleinere campagne die EFF voortaan opzet, staat volgens de burgerrechtenorganisatie in het teken van het uiteindelijke grotere doel: het veilig laten communiceren van alle burgers wereldwijd.

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Azure confidential computing beschermt gegevens die in gebruik zijn

Azure confidential computing beschermt gegevens die in gebruik zijn

Microsoft lanceert Azure confidential computing, een versie van Azure waarbij gegevens die in gebruik zijn versleuteld blijven. Dit geeft bedrijven de zekerheid dat zowel aanvallers, overheidsinstanties of Microsoft de data nooit kunnen inzien. De oplossing maakt gebruik van een Trusted Execution Environment (TEE), die ook wel een enclave wordt ge1

Australische overheid wil internetbedrijven kunnen dwingen data te ontsleutelen

Australische overheid wil internetbedrijven kunnen dwingen data te ontsleutelen

De Australische overheid wil via een nieuwe wet internetbedrijven als Facebook en Google kunnen dwingen versleutelde berichten van vermeende extremisten en criminelen te ontsleutelen. Hoe dit in de praktijk precies wordt vormgegeven is echter onduidelijk. Het gaat om een wetsvoorstel dat internetbedrijven dezelfde verplichting geeft om opsporings1

‘Door NotPetya versleutelde data kan in sommige gevallen worden ontsleuteld’

‘Door NotPetya versleutelde data kan in sommige gevallen worden ontsleuteld’

Het blijkt in sommige gevallen mogelijk te zijn data die is versleuteld door Petya/NotPetya te ontsleutelen. Dit kan echter alleen als de malware op het getroffen systeem beheerdersrechten had. Dit meldt Positive Technologies in een blogpost. Het bedrijf meldt dat NotPetya zonder beheerdersrechten data van slachtoffers versleuteld met AES-encrypt1