EFF: ’Zet techbedrijven onder druk zich tegen massacontrole te verzetten’

surveillance

Technologiebedrijven zouden onder druk moeten worden gezet zich actief te verzetten tegen NSA-controle. Ook zou een internationale beweging moeten worden opgezet om het toepassen van encryptie door consumenten te stimuleren. Het gebruik van beveiligde communicatiemiddelen moet worden aangemoedigd.

Dit staat in het plan dat de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) bekend maakt. Het plan moet de massale controle door inlichtingendiensten aan banden leggen. EFF stelt dat met name de NSA verantwoordelijk is voor deze controle en ziet dit als een schending van de mensenrechten.

Alleen bescherming voor Amerikaanse burgers

EFF waarschuwt dat dit risico’s met zich meebrengt. De NSA is een Amerikaanse inlichtingendienst die zich uitsluitend hoeft te houden aan de Amerikaanse wet. Deze wetgeving is erop gericht Amerikaanse burgers te beschermen tegen controle door de NSA. De wetten gelden echter niet voor de overige 96% van de wereldbevolking.

De organisatie heeft daarom een plan opgesteld waarin maatregelen uiteen worden gezet die kunnen helpen massacontrole een halt toe te roepen. Een belangrijk onderdeel van dit plan is het dwars zitten van inlichtingendiensten. Dit kan door verschillende maatregelen te nemen. Zo zouden techbedrijven zich actief moeten verzetten tegen massacontrole en dus niet zo maar backdoors moeten aanbrengen in software.

Encryptie is belangrijk

Consumenten kunnen echter ook zelf iets doen tegen de controle. Door encryptie te gebruiken om data te beveiligen kunnen gebruikers het inlichtingendiensten moeilijk maken informatie over hen te verzamelen. Door uitsluitend via beveiligde communicatietools te communiceren kan ook dit verkeer optimaal worden beveiligd.

De EFF benadrukt dat het plan geen kortetermijnplan is en jaren in beslag zal nemen om volledig uit te voeren. Ieder kleinere campagne die EFF voortaan opzet, staat volgens de burgerrechtenorganisatie in het teken van het uiteindelijke grotere doel: het veilig laten communiceren van alle burgers wereldwijd.

 
Dossiers
Meer over
Lees ook

Zwaar beveiligde smartphone KATIM aan eerste klanten geleverd (video)

De beveiligde smartphone KATIM van het in Abu Dhabi gevestigde beveiligingsbedrijf DarkMatter wordt sinds kort aan de eerste klanten geleverd. Deze smartphone is volledig gericht op beveiliging en versleutelt standaard ieder telefoongesprek van gebruikers. Ook bevat het apparaat een fysieke knop aan de zijkant waarmee zowel de camera als microfoon in het apparaat fysiek worden losgekoppeld om spionage tegen te gaan. De smartphone draait op het zelfontwikkelde en beveiligde besturingssysteem KATIM OS, dat op Android is gebaseerd. Gebruikers krijgen daarnaast toegang tot door DarkMatter ontwikk1

Wibu-Systems voegt ondersteuning voor Intel SGX toe aan CodeMeter

Wibu-Systems voegt ondersteuning voor Intel SGX toe aan CodeMeter

CodeMeter, een technologie van Wibu-Systems voor softwarebescherming en licentiemanagement, kan voortaan worden gebruikt in combinatie met Intel Software Guard Extensions (Intel SGX) op Windows platformen. De CodeMeter technologie is gericht het automatisch dan wel handmatig beschermen van software, firmware en data. De CodeMeter technologie bied1

Wibu-Systems introduceert CMStick/BMC dongle

Wibu-Systems introduceert CMStick/BMC dongle

Wibu-Systems presenteert tijdens Embedded World van 27 februari tot en met 1 maart CMStick/BMC, het nieuwste lid van de familie van dongles voor het veilig opslaan van cryptografische sleutels en softwarelicenties. CmStick/BMC is een System in Package (SiP) met een metalen behuizing, ondersteuning voor USB 3.1 voor snelle dataoverdracht en een SL1