Eurocommissaris: ‘EU heeft dreiging van cybercrime onderschat’

europese-unie

De Europese Unie (EU) heeft de dreiging die uitgaat van cybercrime onderschat. “Cybercrime groeit veel sneller dat we naar mijn idee hadden verwacht”, zegt Julian King, Eurocommissaris voor Veiligheidsunie.

Dit heeft King gezegd in een interview met EUobserver op de Cybersec conferentie in het Poolse Krakow. “De uitdaging is onszelf te wapenen om met deze problemen om te kunnen gaan, die veel groter, gecompliceerder en veelzijdiger zijn dan we oorspronkelijk hadden aangenomen”, zegt King. De EU sprak in de cybersecurity strategie van de EU uit 2013, waarin de EU de ambitie uitsprak cybercrime drastisch terug te dringen. Dit is echter niet gelukt. Zo wijst King erop dat de hoeveelheid cybercrime in de afgelopen vier jaar is vervijfvoudigd, terwijl deze in de komende twee jaar opnieuw zal verviervoudigen.

ENISA verstevigen

De EU kondigde onlangs aan zijn cybersecurity agentschap ENISA te gaan verstevigen en daarnaast een raamwerk op te gaan zetten voor EU-brede cyberseurity certificaten. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar het opzetten van van een netwerk van cybersecurity kenniscentra en een European Cybersecurity Research and Competence Centre.

Desondanks stelt King dat de EU onvoldoende investeert in de aanpak van cybercrime. De Eurocommissaris trekt hierbij de vergelijking met de Verenigde Staten, waar fors meer wordt geïnvesteerd in publiek-private samenwerking op het gebied van cybersecurity. De EU investeert de komende vijf jaar 1,8 miljard euro in publiek-private samenwerking. Dit staat echter in schril contrast met de 14,5 miljard euro die de Verenigde Staten alleen dit jaar al in publiek-private samenwerking op het gebied van cybersecurity steekt. King is dan ook van mening dat de Europese investeringen niet in verhouding staan met de uitdaging die cybercrime vormt.

‘Kenniscentra zouden niet onder ENISA moeten vallen’

King is van mening dat de nieuwe Europese onderzoeks- en kenniscentra op het gebied van cybersecurity niet onder ENISA zouden moeten vallen. “Ik ben van mening dat er verschillende rollen zijn”, aldus King. Zo ziet King een rol weggelegd voor een versterkt ENISA en voor onderzoekscentra op het gebied van cybersecurity. Beide hebben volgens de Eurocommissaris echter andere competenties en concurreren dan ook niet, maar vullen elkaar juist aan. Daarnaast stelt King dat de EU meer moet inzetten op digitale opsporingsactiviteiten.

Het volledige interview met King is te vinden bij EUobserver.

Lees ook
Google introduceert hogere beloningen voor opsporen kwetsbaarheden in websites

Google introduceert hogere beloningen voor opsporen kwetsbaarheden in websites

Beveiligingsonderzoekers die beveiligingsproblemen ontdekken in websites en apps van Google en hier op verantwoorde wijze melding van maken bij het bedrijf kunnen voortaan rekenen op een hogere beloning. Dit meldt Google in een blogpost. Het bedrijf stelt dat het opsporen van ernstige kwetsbaarheden in zijn websites en apps door de jaren heen moe1

‘Verschillende industriële en commerciële robots bevatten beveiligingsgaten’

‘Verschillende industriële en commerciële robots bevatten beveiligingsgaten’

De robots van Universal Robots en Rethink Robotics bevatten beveiligingsproblemen. Deze zwakke plekken kunnen door aanvallers worden misbruikt om data van bedrijven in handen krijgen. Aanvallers kunnen echter ook robots manipuleren, wat bijvoorbeeld bij collaboratieve risico's flinke risico's kan opleveren voor werknemers in de directe omgeving va1

Een derde van de IT-beslissers heeft te weinig budget beschikbaar voor IT security

Een derde van de IT-beslissers heeft te weinig budget beschikbaar voor IT security

90% van de IT-beslissers ziet IT security als een topprioriteit voor hun bedrijf. Tegelijkertijd is slechts tweederde van mening hier voldoende budget voor beschikbaar te hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Bitdefender. Het onderzoek is al in oktober 2016 uitgevoerd. Bitdefender publiceert de resultaten nu in een whitepaper. Bitdefender stelt da1