Hoeveelheid malware voor Android met 30% gestegen

android

De hoeveelheid malware voor het Android-besturingsysteem is afgelopen jaar met 30% gestegen ten opzichte van 2013. In totaal werden in 2014 anderhalf miljoen nieuwe malware exemplaren gevonden voor Android.

Dit meldt G Data in het Mobile Malware Report. G Data trof in de eerste helft van 2014 751.136 nieuwe malware exemplaren voor Android aan. In de tweede helft van 2014 lag dit aantal 6,1% hoger met 796.993 nieuwe exemplaren. Het totaal aantal aangetroffen malwarestukjes komt hiermee uit op ruim 1,5 miljoen.

Populair besturingssysteem

Cybercriminelen zouden zich in toenemende mate richten op Android. Dit is niet verrassend, aangezien Android het populairste besturingssysteem is onder gebruikers. Daarnaast zouden aanvallers veel interesse hebben in gegevens rond internetbankieren. Ook dit komt overeen met de trend onder consumenten. 60% van de bankklanten is inmiddels geïnteresseerd in mobiel bankieren.

G Data verwacht de komende tijd dan ook steeds meer malware gericht op het stelen van bankgegevens te zien op het Android-platform. Daarnaast verwacht het beveiligingsbedrijf dat we de komende tijd meer gegevensdiefstal zullen zien. Cybercriminelen zullen de Superfish-adware, die in staat bleek SSL-encryptie te omzeilen, als voorbeeld gebruiken en deze techniek misbruiken om data te stelen. Ook mobiele apparaten zouden hierbij een doelwit worden.

Persoonlijke en medische gegevens

Het beveiligingsbedrijf wijst ook op persoonlijke en in sommige gevallen zelfs medische gegevens die door gebruikers bewust wordt vastgelegd. Denk hierbij aan fitness- en gezondheidsapps. G Data verwacht dat deze apps steeds vaker doelwit zullen worden van cybercriminelen die op zoek zijn naar deze gegevens.

Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1