Hoeveelheid malware voor Android met 30% gestegen

android

De hoeveelheid malware voor het Android-besturingsysteem is afgelopen jaar met 30% gestegen ten opzichte van 2013. In totaal werden in 2014 anderhalf miljoen nieuwe malware exemplaren gevonden voor Android.

Dit meldt G Data in het Mobile Malware Report. G Data trof in de eerste helft van 2014 751.136 nieuwe malware exemplaren voor Android aan. In de tweede helft van 2014 lag dit aantal 6,1% hoger met 796.993 nieuwe exemplaren. Het totaal aantal aangetroffen malwarestukjes komt hiermee uit op ruim 1,5 miljoen.

Populair besturingssysteem

Cybercriminelen zouden zich in toenemende mate richten op Android. Dit is niet verrassend, aangezien Android het populairste besturingssysteem is onder gebruikers. Daarnaast zouden aanvallers veel interesse hebben in gegevens rond internetbankieren. Ook dit komt overeen met de trend onder consumenten. 60% van de bankklanten is inmiddels geïnteresseerd in mobiel bankieren.

G Data verwacht de komende tijd dan ook steeds meer malware gericht op het stelen van bankgegevens te zien op het Android-platform. Daarnaast verwacht het beveiligingsbedrijf dat we de komende tijd meer gegevensdiefstal zullen zien. Cybercriminelen zullen de Superfish-adware, die in staat bleek SSL-encryptie te omzeilen, als voorbeeld gebruiken en deze techniek misbruiken om data te stelen. Ook mobiele apparaten zouden hierbij een doelwit worden.

Persoonlijke en medische gegevens

Het beveiligingsbedrijf wijst ook op persoonlijke en in sommige gevallen zelfs medische gegevens die door gebruikers bewust wordt vastgelegd. Denk hierbij aan fitness- en gezondheidsapps. G Data verwacht dat deze apps steeds vaker doelwit zullen worden van cybercriminelen die op zoek zijn naar deze gegevens.

Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1