Kaspersky Lab stapt naar de rechter wegens Amerikaans verbod op software

Eugene Kaspersky

Kaspersky Lab vecht het verbod op het gebruik van zijn software door Amerikaanse overheidsdiensten aan. Het Russische anti-virusbedrijf noemt het verbod onrechtmatig en gebaseerd op subjectieve bronnen.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken (DHS) kondigde in september een verbod aan op het gebruik van software van Kaspersky Lab door Amerikaanse overheidsdiensten. De New York Times meldde in oktober op basis van anonieme bronnen dat de Amerikaanse overheid vermoedt dat Russische staatshackers de beveiligingssoftware van Kaspersky hebben omgebouwd tot een zoekmachine. Hierdoor zou de software ingezet kunnen worden om op systemen van gebruikers te zoeken naar gevoelige informatie van ondermeer de Amerikaanse overheid. Ook maken de Amerikanen zich zorgen over mogelijke banden tussen functionarissen van Kaspersky lab en Russische inlichtingen- en overheidsdiensten.

Toezeggingen door Kaspersky Lab

Kaspersky Lab heeft altijd ontkent mee te werken aan spionage door welk land dan ook. Ook heeft het bedrijf in oktober aangekondigd zijn software door een externe partij te laten onderzoeken. Dit onderzoek zou begin 2018 moeten plaatsvinden. Daarnaast wil Kaspersky Lab transparency centers openen waar klanten zoals overheidsorganisaties de broncode van Kaspersky software zelf kunnen onderzoeken. Ook voerde het bedrijf een intern onderzoek uit naar de aantijgingen.

Ondanks deze toezeggingen zette de Amerikaanse president Donald Trump deze week zijn handtekening onder een verbod op het gebruik van de software. Kaspersky stapt nu dus naar de rechter om dit verbod ongedaan te maken. Het Russische bedrijf zegt door het verbod niet alleen reputatieschade te hebben opgelopen in de security branche, maar ook zijn verkoopcijfers in de VS te hebben zien teruglopen.

'Geen eerlijke kans'

"Aangezien Kaspersky Lab geen eerlijke kans heeft gekregen rond deze aantijgingen en er geen technisch bewijsmateriaal is geleverd dat de acties van de DHS rechtvaardigt, is het in het belang van het bedrijf zich in deze zaak te verdedigen. Ongeacht de beslissing van het DHS blijven we doen wat echt van belang is: de wereld veiliger maken van cybercrime", zegt Eugene Kaspersky, CEO van Kaspersky Lab, in een reactie. In een open brief gaat Eugene Kaspersky uitgebreid in op de aantijgingen en het beroep dat Kaspersky Lab hier tegen aantekent.

Lees ook
België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

Tijdens het International Cyber Security Strategy (ICSS) Congres in Leuven gunde Roberto Tavano, security expert bij Unisys, het aanwezige publiek een inkijk in de resultaten van een onderzoek van de International Telecommunication Union (ITU). Opvallendste conclusie: België scoort bijzonder matig in dit onderzoek: Europees zijn ze slechts 22ste e1

Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

Een nieuwe overheidsdienst gaat zich in de Verenigde Staten specifiek richten op digitale dreigingen. De dienst wordt tussen andere overheidsdiensten waaronder inlichtingendiensten geplaatst en moet gaan zorgen dat informatie optimaal wordt gedeeld. Dit moet helpen cyberdreigingen eerder te identificeren. De nieuwe dienst heet het Cyber Threat Int1