LANCOM-routers krijgen "IT-veiligheidslabel"

Lancom_Systems_300200

LANCOM Systems, de Duitse netwerk- en security-specialist, is de eerste fabrikant bij wie twintig van zijn breedbandrouters het "IT-veiligheidslabel" van de BSI hebben gekregen. Met de IT Security Act 2.0 (IT-SiG 2.0) kreeg het BSI in 2021 de opdracht een vrijwillig IT-veiligheidslabel in te voeren om transparantie voor de consument te creëren. Het label maakt de fundamentele veiligheidskenmerken van digitale producten in één oogopslag herkenbaar. Het eerste IT-veiligheidslabel voor breedbandrouters werd op 17 mei 2022 door BSI-voorzitter Arne Schönbohm aan LANCOM Systems overhandigd.

De beveiliging van de netwerkinfrastructuur is cruciaal in de verdediging tegen cyberrisico's. Industriële spionnen en cybercriminelen zoeken in het netwerk specifiek naar zwakke punten om die te gebruiken voor aanvallen. Volgens het BSI vormen met name routers een gevoelig doelwit voor aanvallen. Vanaf nu dragen twintig breedbandrouters van LANCOM, waaronder de toestellen van de LANCOM 1700- en LANCOM 1800-serie, een BSI IT-veiligheidslabel.

Nieuw label om consumenten beter te beschermen

Het IT-veiligheidslabel is een vrijwillig label voor IT-producten en biedt fabrikanten de mogelijkheid om in te spelen op de toenemende informatiebehoefte van consumenten. De veiligheidskenmerken van IT-producten kunnen snel worden herkend via een BSI-label en geeft deze producten een bijzondere positie op de markt. Fabrikanten verklaren dat het product in kwestie bepaalde veiligheidskenmerken heeft die voldoen aan relevante IT-beveiligingsnormen. De verklaring van de fabrikant wordt tijdens de aanvraagprocedure door het BSI op aannemelijkheid gecontroleerd. Na afgifte van het label controleert het BSI steekproefsgewijs en op ad hoc basis of aan de vereisten is voldaan gedurende de geldigheid van het label.
 
Het IT-veiligheidslabel is ook gekoppeld aan een informatiedienst op de website van het BSI, die gebruikers informeert over de beveiligingskenmerken van de producten en ook wijst op mogelijke beveiligingsproblemen en beveiligingsupdates, evenals aanbevelingen voor maatregelen.
 
“Met het veiligheidslabel kunnen consumenten veiligheidskenmerken van IT-producten gemakkelijk herkennen. Op die manier helpt het label ook het belang IT-beveiliging beter onder de aandacht te brengen in de samenleving. Wij zijn er trots op dat wij als eerste fabrikant van breedbandrouters onze toezeggingen op het gebied van IT-beveiliging in onze producten transparant kunnen maken met het IT-veiligheidslabel”, aldus Christian Schallenberg, CTO van LANCOM.
 
 
Meer informatie is via de volgende websites beschikbaar:
Meer over
Lees ook
Google introduceert hogere beloningen voor opsporen kwetsbaarheden in websites

Google introduceert hogere beloningen voor opsporen kwetsbaarheden in websites

Beveiligingsonderzoekers die beveiligingsproblemen ontdekken in websites en apps van Google en hier op verantwoorde wijze melding van maken bij het bedrijf kunnen voortaan rekenen op een hogere beloning. Dit meldt Google in een blogpost. Het bedrijf stelt dat het opsporen van ernstige kwetsbaarheden in zijn websites en apps door de jaren heen moe1

‘Verschillende industriële en commerciële robots bevatten beveiligingsgaten’

‘Verschillende industriële en commerciële robots bevatten beveiligingsgaten’

De robots van Universal Robots en Rethink Robotics bevatten beveiligingsproblemen. Deze zwakke plekken kunnen door aanvallers worden misbruikt om data van bedrijven in handen krijgen. Aanvallers kunnen echter ook robots manipuleren, wat bijvoorbeeld bij collaboratieve risico's flinke risico's kan opleveren voor werknemers in de directe omgeving va1

Een derde van de IT-beslissers heeft te weinig budget beschikbaar voor IT security

Een derde van de IT-beslissers heeft te weinig budget beschikbaar voor IT security

90% van de IT-beslissers ziet IT security als een topprioriteit voor hun bedrijf. Tegelijkertijd is slechts tweederde van mening hier voldoende budget voor beschikbaar te hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Bitdefender. Het onderzoek is al in oktober 2016 uitgevoerd. Bitdefender publiceert de resultaten nu in een whitepaper. Bitdefender stelt da1