Malware dringt door in Apple’s App Store

malware

Voor het eerst zijn cybercriminelen erin geslaagd op grote schaal malware in de App Store te krijgen. Het bedrijf heeft een groot aantal apps verwijderd waarin de ‘Xcodeghost’ malware verstopt zat.

Apple meldt aan Reuters dat de malware is gericht op Chinese gebruikers. Ontwikkelaars maken gebruik van Xcode om apps voor iPhones en iPads te ontwikkelen. Deze ontwikkelsoftware wordt echter aangeboden via Amerikaanse servers, waardoor het downloaden hiervan in China vaak traag gaat. Veel ontwikkelaars kiezen er daarom voor gebruik te maken van onofficiële servers die een hogere downloadsnelheid bieden.

Malafide versie van Xcode

Van dit feit hebben aanvallers misbruik gemaakt door een malafide variant van Xcode te verspreiden. Deze versie voegde automatisch malware toe aan apps die de ontwikkelaars bouwden, waardoor de malware in een groot aantal apps verwerkt zat. De malware werd te laat door Apple opgemerkt, waardoor een flink aantal malafide apps zijn weg wisten te vinden naar de App Store.

De malware is gericht op het stelen van wachtwoorden en probeerde deze in handen te krijgen door gebruikers via nagemaakte inlogschermen in te laten loggen. Onder andere het in China populaire Wechat is door de malware getroffen.

Meer over
Lees ook
Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Securitybedrijf Lookout heeft ontdekt dat Android-surveillanceware van enterprise niveau, momenteel door de regering van Kazachstan wordt gebruikt binnen de grenzen van het land. Onderzoekers van Lookout troffen ook bewijs van de inzet van deze spyware - die door onderzoekers ‘Hermit’ is genoemd - in Italië en in het noordoosten van Syrië.

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Sinds eind april 2022 hebben onderzoekers van Proofpoint een malwarecampagne waargenomen via e-mail, genaamd Nerbian RAT. Een klein aantal e-mails (minder dan 100 berichten) werden naar meerdere sectoren gestuurd, waarbij vooral organisaties in Italië, Spanje en het VK werden getroffen.

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Vanaf begin februari dit jaar hebben onderzoekers van Proofpoint het aantal pogingen om mobiele malware te verspreiden met 500% zien stijgen in Europa. Dit is in overeenstemming met de trend van de afgelopen jaren, waarbij aanvallers steeds vaker smishing (SMS-phishing)-aanvallen uitvoeren en malware verspreiden naar mobiele apparaten. Alleen al i1